Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çevre kirliliğini önlemeye yönelik faaliyetlerini sürdürüyor.

Bu kapsamda Bakanlıkça, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü (ÇED) tarafından tehlikeli atıkların karayolunda taşınmasını izlemek ve denetlemek amacıyla 2016'da MoTAT devreye alındı.

Sistem sayesinde işletmelerden, kurum ve kuruluşlardan çıkan tehlikeli atıklar ve plastik atıklar, MoTAT ile üretildiği noktadan geri dönüşümünün ya da bertaraf işleminin yapıldığı alana kadar konum bilgileriyle çevrim içi izleniyor.

MoTAT ile 3 bin 460 nitelikli araçla tehlikeli atıkların taşıması yapılıyor.

Sistemle tehlikeli atıkların düzenli olarak sevkiyatının sağlanması, Türkiye'deki tehlikeli atık üreticilerinin, lisanslı taşıyıcılar ve lisanslı bertaraf/geri kazanım tesislerinin Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS), MoTAT ve Kütle Denge Sistemine (KDS) entegre oldukça tehlikeli atıkların toprağa, suya, kanalizasyon gibi yerlere dökülmesinin de önüne geçiliyor.

Yapı Denetim Firmalarına 14 Milyon Lira Ceza Yapı Denetim Firmalarına 14 Milyon Lira Ceza

Bu kapsamda, 2016'dan bu yana 22 milyon ton atık çevreye zarar verilmeden taşındı.

Tehlikeli atıkların kontrollü bir şekilde geri kazanımı ve bertarafı sağlandı, çevrenin korunmasına ve ülke ekonomisine de katkıda bulunuldu.

Kaynak: aa