Borçka Meydanında yapımı tamamlanan ve açılışı gerçekleşen “Borçka Melek Anıtı” Borçka halkı ile buluştu.

Merhum Hüseyin Yılmaz Melek adına oğlu Cumhur Suer Melek’in katkıları ile yapılan Melek Anıtı, üç caddenin kesişim noktasına yerleştirilerek bal, fındık ve çay figürlerinin bölgeleri temsil edecek şekilde konumlandığını aktardı.

Merhum Hüseyin Yılmaz Melek’in, Borçka halkının sevgisini kazanmış bir insan olduğunu söyleyen Melek “Biz babamızın adına burada bu anıtı, eseri yaptırdık. Babamız Hüseyin Yılmaz Melek, burada doğmuş okumuş, ticaretini yapmış daha sonra vakıf ve dernekler ile uğraşmış biri. Buradaki insanların gönlünü kazanmış herkesin sevgisini kazanmış bir insan olarak burada bir şey yapmak istedik onun adına. Babam burada çok sosyal bir insandı en küçüğünden büyüğüne kadar ciddi anlamda insanlara dokunmuş bir insandı. Onun için benim öncülüğümde gerçekleşti. Tabi benim ile beraber altı tane daha kardeşim var bu proje ile ilgilenmek bana nasip oldu” dedi.

Belediye Başkanı Ercan Orhan ile birlikte eser hakkında istişarede bulunduklarını kaydeden Melek, yörenin geçim kaynaklarından olan çay, bal, fındık ve tescillenmiş demir elmayı baş tacı edecek şekilde tasarlanıp konumlandırdıklarını aktardı. Melek, anıtın her noktasını ince detaylar eşliğinde ortaya çıkardıklarını vurgulayarak eseri üç yüz sene sağlam kalacak şekilde yaptırdıklarını söyledi.

“Eser Yörenin Kültürünü ve Tarihini Ortaya Koyuyor”

Elektrik Kesintisi Uyarısı Elektrik Kesintisi Uyarısı

Melek Anıtının Bilinmeyenleri (4)

Borçka Melek Anıtının yapım sürecinden bahseden Melek “Bu eser çok ciddi anlamda mühendislik yapılarak oluştu. Burası yüz sene, üç yüz sene kalacak şekilde yapıldı. Buranın betonları iki tane apartman yapacak seviyede. Biz burada betonun en sağlamını kullandık. Niye? Burası büyük afetlerde, iki yüz üç yüz sene dursun diye yaptık. Bütün aydınlatmalar İtalya’dan geldi. Gövdeleri paslanmaz, ışıkları uzun ömürlü. Bütün kabloları yanmaz kablolar. Betonun içerisinde kalan vidası dahil inoks malzeme. Senelerde geçse hiçbir şey paslanmayıp uzun ömürlü burada kalabilecek. Saatimizin gövde kalınlığını üç katına çıkardık. Mermerler için özel ocaklara gidildi taşlar bloklar halinde seçildi. Çok ocaklar gezdik sırf doğru mermeri bulabilmek için. 30 cm, 40 cm blokları CNC makinelerinde oyularak bloklar haline getirilip konuldu. Görsel olarak, oran olarak, kültürel olarak çok emek verdik. Biz Borçka’mıza bir şey yapıyoruz, Borçka da yapılan bir şey bizi de yansıtsın karakterimizi de yansıtsın istedik. Özellikle babamız özel bir insandı onun adına bir şey yapmak bize gurur veriyor” diye konuştu.

Melek, meydan projesi kapsamında yapılan peyzaj çalışmaları, kaldırım genişletme ve güzelleştirme çalışmalarının saat kulesi ile birlikte bütünleştiğini ifade etti. Alt yapı ile birlikte yenilenen üst yapının önemli olduğunu dile getirerek“ Sadece bir saat kulesi burada olsaydı yine o etkiyi verecekti ama etrafı ile birlikte düzenlenmiş bir meydan bambaşka. Burada en büyük sıkıntı trafik, trafikten insanlar kaldırımda bile yürüyemiyordu. Şimdi geniş kaldırımların olması ile insanlar artık çok rahatlıkla yürüyebiliyor. Birde en büyük özelliği alt yapısının yapılması yani böyle bir dönemde alt yapıdan sonra üst yapının yapılması Borçka için çok büyük bir hizmet. Birde bunun üzerine böyle bir eser yapmak tam anlamı ile bütünleşti. Benim burada tabi ki eleştireceğim şeyler yok mu? Meydanlar bitiyor etraf düzenleniyor sonra bakılınca binalara geçiş yapılacak. Ama en önemli alt yapı, alt yapı bittikten sonra üst yapıyı her türlü yaparsın. Borçka’daki en büyük şey alt yapıdaki o paslı boruların değiştirilmesi. İnsanlar oradan su içiyordu bu çok önemli. Bir dönemde alt yapıyı bu kadar değiştirip üst yapıyı bu hale getirmek büyük bir meziyet. Bizim siyasi bir şeyimiz yok biz sadece Borçka’mızı seviyoruz. Çok güzel oldu emeği olan insanlar var bu projeyi tamamen titizlik ile ben yürüttüm. Profesyonel insanlar ile çalıştık ve bu hale getirdik” ifadelerine yer verdi.

Borçka Melek Anıtının Artvin’e, Türkiye’ye ve Dünya’ya armağan olan bir eser olduğunu kaydeden Melek, Borçka’nın kültürünü ve tarihini ortaya koyduklarını dile getirdi.

Hikmet BAŞAR

Editör: HİKMET BAŞAR