SAĞLIK

Mekanik Bel Ağrısına Dikkat

Fizyoterapist Berkant Ketenci  mekanik bel ağrısı üzerine  önemli açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Fizyoterapist Berkant Ketenci, mekanik bel ağrısına yönelik açıklamalarda bulunarak bu yaygın sağlık sorununun nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi. Ketenci, hayatımız boyunca neredeyse herkesin en az bir kez bel ağrısı yaşadığını ve bu ağrının nedeninin tanı ve tedavi aşamalarında son derece belirleyici olduğunu vurguladı.

Mekanik Bel Ağrısının Nedenleri

Ketenci, mekanik bel ağrısının genellikle travmaya bağlı olarak geliştiğini belirtti. Örneğin, uzun süre hareketsiz kalan birinin bağ-bahçe işlerinde veya başka ağır işlerde çalışması, bel kaslarında zorlanmaya ve dolayısıyla mekanik bel ağrısına yol açabilir. Mekanik bel ağrısı, bel çevresindeki kas ve eklemleri etkileyen travmalar sonucu oluşan ağrı ve hareket kısıtlılıklarını kapsamaktadır. Bu durum, bel fıtığı veya kanal daralması gibi ciddi problemlere yol açabilecek düzeyde olabilir.

Belirtiler ve Tanı Süreci

Mekanik bel ağrılarının genellikle zorlanmaya bağlı ortaya çıktığını belirten Ketenci, bazen yanlış yatış pozisyonu veya cereyanda kalma gibi sebeplerle de ortaya çıkabileceğini ekledi. Bu durumda ağrı, genellikle yoğun bir iş yapıldıktan sonra bir iki gün içinde gelişir ve kişiden kişiye değişmekle birlikte 1-3 hafta sürebilir. İş yapma anında anlık bir ağrı, belde patlama hissi veya bel kaslarında yangı gibi şikayetler de görülebilir.

Tanı aşamasında, kişinin şikayetlerini dinleyip detaylı bir değerlendirme yapmanın genelde yeterli olduğunu, ancak bazı şüpheli durumlarda görüntüleme yöntemlerine başvurulması gerektiğini belirtti.

Tedavi Yöntemleri

Ketenci, mekanik bel ağrısının teşhisi konulduktan sonra tedaviye vakit kaybetmeden başlanması gerektiğini vurguladı. Çoğu mekanik bel ağrısının birkaç günlük istirahat ve kas gevşetici kullanımı ile kendiliğinden düzeldiğini, ancak bazen kortizon gibi ilaçlara başvurulmasının gerekebileceğini ifade etti. Tedavide medikal anlamda daha çok kas gerginliği ve ağrıya yönelik ilaçlar kullanıldığını belirtti.

Fizik tedavi açısından ise çok detaylı bir değerlendirmenin son derece önemli olduğunu vurgulayan Ketenci, hangi kas gruplarının daha fazla tutulduğunu, hangi eklem segmentlerinde daha fazla hassasiyet ve hareket kısıtlılığı olduğunu belirlemenin tedavi planlaması açısından önemli olduğunu söyledi. Kas enerji teknikleri, manuel terapi teknikleri, relaksasyon çalışmaları ve mulligan teknikleri gibi birçok tekniğin bir arada kullanıldığını ifade etti.

Uzman Yardımı Almanın Önemi

Ketenci, mekanik bel ağrısı durumunda bir uzmana başvurmanın önemini vurgulayarak, detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisini ziyaret edebileceğini belirtti. Sağlıklı günler dileyen Ketenci, mekanik bel ağrısının tedavisinde erken müdahalenin önemine dikkat çekti.