Türkiye'nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olma özelliği ile dikkat çeken Camili Havzasında kar çilesi ile birlikte çığ olayları da Mayıs ayında devam ediyor.
Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral ve Uğur köylerinin bulunduğu Camili Havzası arasında ulaşımı sağlayan Borçka-Camili bölgesinde Mayıs ayı olmasına rağmen çığ tehlikeleri sürüyor.
Yağışlı ve güneşli havalarda da çığ tehlikesinin devam ettiği bölgede vatandaşlar tünel isteklerini tekrar gündeme getiriyor. Karayolları ekipleri çığ riskinin devam ettiği bölgede zaman zaman çalışmalar yaparak yolu ulaşıma açıyor.
Dün, Macahel bölgesinde meydana gelen çığ ile birlikte Macahel Köyler Birliği Başkanı Nasır Önder açıklama yaparak “artık başka alternatif yok tek çare tünel” diyerek bölgenin sorunlarını dile getirdi.
5 Mayıs tarihinde meydana gelen çığ olayı hakkında bilgi veren Önder, “Dün Macahel’e cenaze namazı ve taziye için gelmişlerdi. Cenaze dönüşü Macahel geçidindeki yaklaşık 1800 rakımdaki bölgede çığ düşmüştü. İki günde bir mutlaka düşüyor. Çünkü hem yağmur yağınca yukarıda gevşeyen karlar kayalıkların üzerinden düşüp yola iniyor, yolda kapanıyor. Daha önce havaların ısınmasıyla da bu olmuştu ama dün aynı zamanda kar yağmaya da başlamıştı. Yeni kar örtüsü vardı. Dün yine karayolları ekibi geldi ve orayı açtı. Daha önceden Mayısa kadar özel ihale ile yapılıyordu Osman Önder, Mikail Önder kardeşler çalışıyordu. Yarım saat içerisinde açıldı ve geçit verildi dün bölgeye” dedi.
“Macahelde Büyük Mücadele Veriliyor”
Macahel halkı çile yaşamaya devam ederken bölge halkının tünel konusu da tekrardan gündeme gelmeye devam ediyor.
Macahel Köyler Birliği Başkanı Nasır Önder, bölgede yaşanılan mücadeleyi yetkili kişiler ile görüşüp bürokrasiler ile paylaşıldığını ifade etti.
Bölgede çalışma etütlerinin devam ettiğini söyleyen Önder, tünel çalışmasındaki son durumu şu sözlerle dile getirdi “Burada büyük bir mücadele veriliyor, bu kışın çok fazla kar yağdığı için karda daha fazla iniyor ırmaklara. Bunun ile ilgili biz daha önceden Faruk Çelik bakanımız ile görüştük ve altı köyün muhtarı ile birlikte dört, beş kere toplantı yaptık. Karayolları Genel Müdürlüğüne Trabzon’a kadar gittik, vali bey ile görüştük yani bürokraside kim varsa herkesle görüştük.
Daha önce yapılan bir tünel var 6 kilometrelik ve 10 kilometrede yeni bir yolun viyadükle birlikte yapılması var ama o biraz maliyetli olduğu için bu dönemde yapılma şansı olmadığını beyan ettiler. Yeni viyadük çalışması yapıldı yukarda ama çığ bölgesini kurtaracak şekilde üç veya üç buçuk kilometre tünel olarak bir çalışma yapılacak. Bu çalışma etütleri devam ediyor bayramdan sonrada devam edecekti bizde onunla ilgili bilgi bekliyoruz. Son durum ile ilgili bilgi gelmedi şuan. Bizde yakın takipteyiz bu hafta veya önümüzdeki hafta mutlaka tekrar bakanımızla ve bölge müdürü ile görüşeceğiz. Daha önce seçim çalışmaları zamanında ulaştırma bakanımızla Borçka’da görüştük, bakanımızda olayı biliyordu olaya vakıftır. Bunun için kesinlikle yardımcı olacaklarını beyan ettiler. Bizim orada tünel dışında hiçbir çaremiz yok, çünkü şuanda dünyanın hiçbir bölgesinde böyle bir kapalı yol yok. Bizde Mayıs ayı olmasına rağmen kapanıyor Hazirana kadarda kapanacak. O yüzden insanlar sürekli Macahele gidip gelirken kontrollü geçmek zorundalar. Sıcak havada da çığ düşüyor yağışlı havada da düşüyor. O yüzden o bölgenin tünel dışında hiçbir alternatifi yoktur. Devlet büyüklerimizden de biz bu tünelin yapılması için bu yıl kesinlikle etütün bitirilip 2024 bütçesine konulup 2025’de başlanmasının sözünü aldık ve bizde bunu bekliyoruz.”