UNESCO’nun koruması altındaki Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı Borçka’da ki Camili (Macahel), doğal yaşlı ormanları, endemik bitkileri, tarihi camileri, saf Kafkas arısı ve kendine özgü kültürünün yanı sıra el değmemiş yaylalarıyla büyülerken kış aylarında da yaşanan sorunları ile dikkat çekiyor.
Borçka ilçesindeki Gürcistan sınırında bulunan bin 900 rakımlı Camili (Macahel) bölgesinde kışın kar kalınlığı 3 metreyi bulurken 6 köyün bulunduğu ve ulaşımın oldukça zor olduğu bölgede kış şartları ağır geçiyor.
Macahel Vadisinde yer alan Camili, Maral, Uğur, Düzenli, Efeler ve Kayalar Köylerinde yoğun kar yağışı nedeniyle bölge yılın 6 ayı ulaşıma açık, diğer 6 ay ise kar nedeniyle ulaşıma kapalı oluyor. Kış aylarında bölgede sık sık yolun açık olması için çalışmalar yapılırken bölge halkı artık Macahel’ekolay ulaşım sağlamak için Macahel Tüneline kavuşmak istiyor.
Macahel tünelinin yanı sıra bölge halkı ikinci bir seçenek olarak kış aylarında şehre rahat ulaşım sağlamak için Macahel’den Batum’a geçiş için pasavan geçit istediklerini söyledi.
Yöre halkından Orhan Yavuz, bölgede kış aylarında yaşanan sorunlara değinerek ulaşımın kalıcı bir çözüme kavuşması gerektiğini belirtti. Yavuz, “Yollarımızın durumu ortada henüz Ekim ayı son bulmazken kar yağışı ile muhatap olduk. Göründüğü kadarda 1 metreye yakın kar yağdı. Kar yağışının son bulacağı söyleniyor ama tipik olarak kış geliyor ve sonuçta kar yağacak bu havzada. Biz yaklaşık 100 senedir bu güzergahı kullanarak şehre iniyoruz. Ondan öncesi bizim havzanın ulaşımı kış şartlarında Batum’a gidiş şeklinde gerçekleşiyordu. Hudut öyle şekildi. Bizim atalarımız Türkiye tarafında kalmayı tercih ettiler lakin bu tercih ile birlikte Türkiye güzergahına ulaşmak için bir patika yolu yapılıyor önce daha sonra Karayolu inşa ediliyor. 1950 ve 1960 yıllarda havzaya yavaş yavaş ulaşan karayolu sonucunda bugün geldiğimiz şekilde bir karayolu havzamız var ama bu yol kışın kar şartlarından dolayı kapanıyor. Artı bu sorun tünelsizgiderilebilecek bir sorun değil. Ulaşımın kalıcı çözümü bu şekilde olacaktır. Diğer taraftan alternatif olarak sadece ulaşım için değil gelir getirici maliyetlerinde sürdürülmesi noktasında Gürcistan üzerinden de geçiş tesis edilmelidir ki bizim insanımız nefes alsın, yörede insanlar göç etmesin ve kaldığı yerde ekmeğini kazanabilsin” dedi.
“Pasavan Geçit İstiyoruz”
Düzenli Köyü Muhtarı Hasan Aydın, bölgede yaşanılan sorunlar nedeniyle Artvin valisi ile görüşmeler yapıldığını belirtti. Aydın, “En son valimiz ile beraberdik hem hoş geldin ziyareti hem de Macahel ile ilgili bu konuları konuşmak için. Mutlaka bir sonuca bağlanacağını söyledi valilik bizzat bizlere, ümidimiz var bu yönde. Geçen sene bağlantı yolu yapıldı bunla ilgili bir prosedür işlenecek. Artık nasıl, hangi şartlarda geçişler sağlanacak önümüzde ki günlerde belli olmasını ümit ediyoruz” dedi.
Macahel Köyler Birliği Başkanı Nasır Önder, Artvin AK Parti Milletvekili Faruk Çelik’in pasavan geçit ile ilgili söz verdiğini ve Batum üzerinde geçiş yolu sağlanacağını belirtti. Önder, “Bizler tekrardan vekilimize kendilerine arz ediyoruz inşallah bu yıl bu çileden bir nebzede olsa halkımız kurtulur. Vekilimiz ay sonu Tiflis ile görüşme yapacağını bize bildirmişti” şeklinde konuştu.
Yöre halkından bir diğer vatandaş ise şu şekilde konuştu; “Hizmet sektörünü siyasete entegre etmek istemiyoruz ama her seçim öncesine bu verilen sözler bu tüneller, genişlemeler her seçim arifesin de veriliyor ama seçim sonrasında maalesef Macahel kendi kaderine terk edilmiş bırakılıyor. Kamuda çalışan arkadaşlar burada ciddi emek veriyorlar devletimiz de buraya çaba sarf ediyor ama bunu biz totalde bitirmek istiyoruz bu sorunu. Dolayısı ile hem bu tünel, ikinci bir b planı da Macahelin gelir getirme anlamında camili sınır kapısının ticari sınır kapısının yapılmasını talep ediyoruz.”