SAĞLIK

Laktoz intoleransı ile nasıl yaşanır?

Diyetisyen Gizem Tekin, laktozun ne olduğunu, laktoz intoleransına neyin sebep olduğunu, belirtilerini ve laktoz intoleransı ile yaşamın nasıl olacağını anlattı.

Abone Ol

Laktozun,  süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şeker olduğunu ifade eden Diyetisyen Gizem Tekin, laktoz intoleransı hakkında “Vücudunuzun laktozu parçalayamaması ve sindirememesidir. Laktoz intoleransı, ince bağırsak laktaz adı verilen bir sindirim enziminden yeterli miktarda üretmediğinde ortaya çıkar. Laktaz besinlerdeki laktozu parçalayarak sindirilmesini sağlar.” dedi.

Laktoz intoleransına neyin sebep olduğunu anlatan Diyetisyen Tekin, “Hem çocuklar hem de yetişkinlerde laktoz intoleransı görülebilir. Laktoz intoleransı sebeplerinden bazıları şunlardır: Laktoz intoleransı genellikle ailelerde görülür (kalıtsal). Bu durumlarda, zamanla bir kişinin vücudu laktaz enzimini daha az üretmeye başlayabilir. Semptomlar gençlik veya yetişkinlik yıllarında ortaya çıkabilir. İnce bağırsak bir yaralanmadan veya bir hastalık, enfeksiyondan sonra laktaz üretimini durdururabilir. Erken doğan bazı bebekler (prematüre bebekler) yeterince laktaz üretemeyebilir. Bu genellikle kısa vadeli bir sorundur ve kendiliğinden ortadan kalkar. Çok nadir durumlarda, bazı yeni doğanlar doğumdan itibaren hiç laktoz üretemez.” dedi.

Laktoz intoleransının belirtileri hakkında, “Her hasta farklı semptomlar gösterebilir. Belirtiler genellikle laktoz içeren yiyecek veya içecekleri tükettikten 30 dakika ila 2 saat sonra başlar.” ifadelerini kullandı.

Genel belirtileri hakkında, “Karın krampları ve ağrı, mide bulantısı, şişkinlik, gaz, ishal” dedi.

Tanısında kullanılan testler ile ilgili “Laktoz Tolerans Testi, Hidrojen Nefes Testi, Dışkı Asit Testi” dedi.

Laktoz intoleransı ile nasıl yaşanacağını anlatan Diyetisyen Tekin, “Laktoz intoleransı, her atıştırmalık veya yemek yediğinizde sizi etkileyebilir. Bu yüzden her gün yediğiniz yiyeceklere dikkat etmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte, vücudumuz belirli bir miktarda laktoza tahammül edebilir ve bu insanların laktoz tüketiminden tamamen kaçınması gerekmez. Laktoz intoleransı olanları yiyecek ve içeceklerin etiketlerinin okuması çok önemlidir. Laktoz genellikle aşağıdakiler gibi bazı kutulu, konserve, dondurulmuş ve hazır yiyeceklere eklenir: ekmek, tahıl, et, salata sosları, kek ve kurabiye karışımları, kahve kremaları.

Besin içeriğinde laktoz içeren besinler şunlardır: Tereyağı, peynir, krema, kurutulmuş süt, süt katıları, süt tozu, peynir altı suyu. Farklı süt ürünlerini denemenizi ve hangilerinin daha az belirtiye neden olduğunu görmenizi öneririm. Bu şekilde hala yeterince kalsiyum ve diğer önemli besinleri alabilirsiniz. Çocukların ve gençlerin gelişim döneminde süt ürünlerine ihtiyacı vardır. Süt ürünleri kemik büyümesi ve sağlığı için önemli bir kalsiyum kaynağıdır.  Laktoz intoleransı semptomları rahatsız edici olabilir, ancak size zarar vermezler. Bu yüzden şiddetli semptomlara neden olmayan süt ürünleri bulmaya çalışın. Diyetinizi hazırlaması için mutlaka bir diyetisyenle görüşün.” ifadelerini kullandı.

Ayşe ÖZDER