İl Müftüsü Harmancı, bayram günlerinin, acıların, savaşların ve gözyaşlarının kuşattığı dünyada sevinçleri çoğaltmak, hüzün ve kederleri azaltmak için bir fırsata dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.

Harmancı, “Ümmet olma bilincimizi yenileyen, millet olma irademizi canlı tutan; birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı pekiştiren, yardımlaşma ve dayanışmayı artıran Kurban Bayramı’na yarın kavuşmuş olacağız. Bu vesileyle Yüce Rabbimize hamd ediyor, Sevgili Peygamberimize salât ve selâmlarımızı arz ediyoruz.” dedi.

Tüm İslam âleminin Kurban Bayramı'nı tebrik eden Harmancı, “Bu rahmet günlerinin ruhlarımıza dirlik, kalplerimize huzur, hanelerimize bereket, ülkemize ve İslâm âlemine hayırlar getirerek insanlığın hidayet ve barışına vesile olmasını Cenab-ı Mevla’dan niyaz ediyorum. Kurban Bayramı’nın yaratıcımıza ve can taşıyan her varlığa karşı sorumluluğumuzu hatırlatmasını ve bizler için iyilik ve doğruluk yolunda geçirilecek bir hayatın miladı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Hatila Balı’na Yıllık Denetim Hatila Balı’na Yıllık Denetim

Bayramın başkalarının bayramına, bayram sevincinin başkalarının sevincine vesile olmasını dileyen Harmancı, “Birbirimizi hatırlamaya, kardeşlik ahdimizi yenilemeye, dostlukları pekiştirmeye, dargınlık ve düşmanlıkları terk etmeye fırsat olsun. Zira yaşadığımız dünyada bayramların hatırlattığı değerlerin hayatımıza getirdiği hayır, iyilik, merhamet ve berekete her zamankinden daha çok muhtacız.” ifadelerini kullandı.

Harmancı, “Gönüllerin ihya edildiği bu rahmet günlerinde anne-babamızın, aile büyüklerimizin ve komşularımızın hatırını sormalı, dualarını almalıyız. Akrabalık haklarına riayet ederek sılai rahimde bulunmalıyız. Yardıma muhtaç bir yaşlıdan, evladını yitirmiş bir anneden, baba özlemi duyan bir yetimden, şefkat bekleyen bir mağdurdan, merhamet isteyen bir mazlumdan alınacak dualar, Allah’ın rızasını kazanmamızı vesile olacak, sevgi ve kardeşlik bağlarımızı güçlendirecek, birlik-beraberlik, paylaşma, dayanışma gücümüzü artıracaktır.” dedi.

Harmancı, mesajını devamında şunları söyledi:

“Kurban kelime olarak dilimize Arapça’dan gelmiştir. Arap dilinde “Udhiye” kelimesiyle ifade edilir. Kurban “yaklaşmak” ve isim olarak “kendisiyle yaklaşılan” anlamına gelir. Terim mânâsı ise: Allahü Teâlâ’ya yaklaşmak için kurban niyetiyle belirli vakitte kesilen özel hayvanın adıdır.

Kurban da zekât gibi hicretin ikinci yılında emredilmiştir. Kurban hakkında Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmuştur: “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” Müfessirlerin bazılarının görüşüne göre buradaki “namaz” bayram namazı, “kesmek”ten kasıt ise kurban bayramı günlerinde kesilen kurbanlardır. Kurban kesmenin ve kurban bayramında bayram namazı kılmanın vacip olduğuna bu ayet delil gösterilmiştir. Ayrıca Sevgili Peygamberimiz (s.a) de kurban kesmiş ve kurban kesmeyi öğütlemiştir. Kurban, Rahman ve Rahim olan Allah’a itaatin, onun yolunda fedakârlığın bir ifadesidir ve O’na şeksiz, şüphesiz ve tereddütsüz teslim olmaktır. Bütün şerlerden uzaklaşarak iyiliğe ve hayra yönelmektir. Bahşettiği bütün nimetlere karşı Allah’a sadakat göstermek, O’na manen yakınlaşmaktır. Aynı zamanda Kurban, Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmak için dünyalık nimetlerden vaz geçebilmenin de bir göstergesidir. Bütün ibadetlerimizde olduğu gibi, kurbanlarımızın da gayesi aynıdır: Rabbimize kulluğumuzu, tazim ve muhabbetimizi sunmaktır. “Allah’a adanmışlığın sembolü olan kurban; teslimiyetin, itaat ve sadakatin tezahürüdür. Bizleri Allah’a yakınlaştıracak umudun adı ve iyiliğe ulaştıran özel bir ibadettir Kurban, umutlarımızın yeşerdiği günlerin müjdecisi ve dualarımızın kabul olmasına vesiledir. Rabbimizin affedilmemize sebep kıldığı bir ibadet ve bizim için bir af dilekçesidir. Kurban bizleri birbirimize yakınlaştıran bir ibadettir.  Kurban ibadeti inancımızın güçlendiği bereketli günlerin habercisidir.”

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT