Diş Hekimi Deniz Coşkun Çoruh, ağız ve diş sağlığını korumak için düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması ve diş hekimi ziyaretlerinin önemini vurguladı. Ayrıca, sağlıklı bir diyet ve yeterli su tüketiminin de ağız sağlığını desteklediğini belirterek “Bu yılda bir kurban bayramını geride bıraktık. İyi bir bayram geçirmiş olmanızı temenni ediyorum. Buzdolabı raflarında yer alan etlerin tüketiminin ağız ve diş sağlığı açısından nasıl etkileri olacağından biraz bahsedelim" diyerek önemli bilgiler paylaştı.

Et Tüketiminin Ağız ve Diş Sağlığına Etkileri

Et, diş ve diş eti sağlığı için gerekli olan protein ve B12 vitamini gibi besin öğeleri açısından zengindir. Çoruh, "Protein, diş etlerinin ve çevre dokuların sağlıklı kalmasına yardımcı olur” dedi.

Çiğneme ve Salya Üretimi:

Sert etler çiğneme süresini artırarak salya üretimini teşvik eder. Çoruh, "Salya, ağızdaki bakterileri temizlemeye ve diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur” şeklinde konuştu.

İşlenmiş ve Yağlı Etlerin Riskleri:

Polikistik Over Sendromu Olan Kadınlarda Kilo Kaybı, Gebelik Şansını Artırıyor Polikistik Over Sendromu Olan Kadınlarda Kilo Kaybı, Gebelik Şansını Artırıyor

Özellikle işlenmiş ve yağlı etler, ağızda kalıntı bırakabilir ve bu da bakterilerin üremesine neden olabilir. Çoruh, "Bu kalıntılar diş aralarında birikerek diş eti iltihabına ve diş çürüklerine yol açabilir" uyarısında bulundu.

Asidik Soslar ve Garnitürler:

Etin yanında tüketilen bazı soslar ve garnitürler asidik olabilir ve diş minesine zarar verebilir.

Ağız ve Diş Sağlığını Korumak İçin Öneriler

Düzenli Fırçalama:

Günde en az iki kez florürlü diş macunu ile dişlerin fırçalanması önemlidir. Çoruh, "Sabah ve akşam olmak üzere dişlerin düzenli olarak fırçalanması plak oluşumunu engeller," dedi.

Diş İpi Kullanımı:

Dişlerin arasında kalan yiyecek artıklarını temizlemek için günde bir kez diş ipi kullanılması önerilir.

Ağız Gargarası:

Antiseptik ağız gargaraları, bakterileri azaltarak ağız hijyenini destekler.

Sağlıklı Beslenme:

Şekerli ve asidik yiyeceklerden kaçınmak, meyve ve sebze gibi lifli gıdalar tüketmek ağız sağlığını destekler.

Su İçmenin Önemi:

Yemeklerden sonra su içmek, ağızdaki yiyecek artıklarının temizlenmesine yardımcı olur.

Düzenli Kontroller:

Çoruh, "Genel öneri, altı ayda bir diş hekimine gitmektir. Ancak bu süre kişisel ağız sağlığı durumuna göre değişebilir. Örneğin, periodontal hastalık veya diş çürüğü geçmişi olan kişiler daha sık kontrol gerektirebilir" dedi.

Profesyonel Temizlik:

Rutin diş hekimi ziyaretlerinde dişlerin profesyonel temizliği yapılır, plak ve tartar birikimi temizlenir ve dişler kontrol edilir. Çoruh, "Diş hekiminiz, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları gibi potansiyel sorunları erken dönemde tespit edip, önleyici tedbirler önerebilir” diye ekledi.

Editör: ALİ ERAY ÇELİK