Kondromalazi patella rahatsızlığının başlıca nedeni, diz kapağının hareketinde bozukluklar oluşmasıdır. Bu hareket bozukluğu doğumsal veya gelişimsel olarak kemiklerin dizilimdeki bozukluklar nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi, uyluğun ön ve arka tarafındaki kasların zayıf olması ya da uyluğun iç ve dış tarafındaki kaslar arasındaki dengesizlikler diz kapağında hareket sorunlarına yol açabilir. Fizyoterapist Berkant Ketenci, Kondromalazi Patella ile ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.
Diz ağrısı vatandaşların sıkça karşılaştığı bir durum olduğunu belirten Ketenci, “Diz bölgesinde bir çok etmen ağrı hissetmemize yol açabilmektedir. Bunlardan biri de diz kapağı kemiğinin kıkırdak yüzeyinde meydana gelen yumuşama ya da kireçlenme olarak tarfilediğimiz “Kondromalazi Patella” durumudur” dedi.
Ketenci yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı;
“Diz kapağı kemiğinin kıkırdak yüzeyindeki aşınma arttıkça uyluk kemiği ve kaval kemiği birbirlerine daha çok yaklaşıp sürtünmeye başlar. Bu durum oldukça ağrılı ve rahatsız edici olabilir.
Yaş fark etmeksizin karşılaştığımız bu durum genç bireylerde daha çok spor ve sürekli kullanıma bağlı ortaya çıkarken ileri yaşlarda kireçlenme ile beraber görülmektedir.
Aktif olarak spor yapan ya da gün içerisinde çok gazla yürüyen, ayakta vakit geçiren bireylerde diz kapağı sürekli yüke maruz kaldığı için eklem yüzeyinde aşınmada artış kaçınılmazdır. İleri yaş bireylerde ise yaşla beraber eklem kireçlenmesi artacağı için yine aynı durum kaçınılmaz olmaktadır. Kıkırdakta meydana gelen harabiyetin boyutu kişinin şikayetlerini ve tedavi sürecini belirlemede oldukça önemlidir.
Tanı konma aşamasında kişinin şikayetlerine ek olarak röntgen, MR, BT gibi tetkik yöntemlerine de başvurulmaktadır. Kondromalazi Patella varlığında kişilerin genel şikayetleri diz önünde ağrı, diz çevresinde ağrı, dizin hareketleri esnasında sürtünme ve gıcırdama hissi gibi değişkenlik gösterebilir.
Yukarıda da bahsettiğim gibi kıkırdakta meydana gelen harabiyetin boyutu kişinin şikayetlerini belirlemekte son derece önemlidir. Aynı şekilde şikayetler de tedavi planlaması açısından son derece önemlidir. Kıkırdak harabiyetinin ve şikayetlerin az olduğu durumlarda daha çok istirahat ve konzervatif tedaviler tercih edilirken harabiyetin ve şikayetlerin fazla olduğu durumlarda cerrahiye başvurmak gerekebilir.
Fizik tedavi noktasında amacımız kişinin şikayetlerini azaltmak olmaktadır. Bu amaç doğrultusunda kişinin ihtiyaçlarına göre uygun manuel terapi teknikleri ve kişiye özgü planlanmış egzersiz programları uygulanmaktadır. Manuel terapi ile ağrının ve eklem limitasyonlarının azaltılması hedeflenirken egzersizler ile bu kazanımların korunması ve diz bölgesindeki kan dolaşımının artırılıp iyileşme sürecinin desteklenmesinin yanı sıra diz çevresi kasların kuvvetlendirilerek ekleme binen yükün azaltılması hedeflenir.
Böyle bir durum varlığında uzman hekim ve fizyoterapist eşliğinde yürütülen programlar iyileşme açısından oldukça önemlidir.
Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.”
Ali Eray ÇELİK