1992 yılından itibaren Borçka’da faaliyet gösteren Avcılar ve Atıcılar Kulübü, kırmızı benekli alabalık türlerinin neslinin tükenme aşamasına geldiğini ve bunun birçok sebepten dolayı oluştuğunu aktardı.
Dernek Başkanı Hasan Karacan bölgede yapılan HES çalışmaları, heyelan, dere patlamaları ve kaçak bilinçsiz avlanmanın derelerdeki kırmızı benekli balık neslini azalttığını belirtti. Geçtiğimiz günlere Artvin balıkçılık ve su ürünleri şube müdürü ile istişarelerde bulunduklarını söyleyen Karacan, “Bölgemizde bulunan doğal alabalık yani kırmızı benekli alabalık türü çay arazilerine vurulan gübre amonyum sülfat tamamen doğal su kaynaklarımızı kirletiyor. Bununla birlikte yapılan hesler, dere yatağın da suların azalması balıkların daha rahat avlanmasına ve ölmelerine neden olmaktadır. Bölgemiz yağış alan bir bölge ve eğimli bir bölge olmasından kaynaklı heyelan ve dere patlamaları meydana geliyor. Buda balıklarımızın ölmesine sebep. Bu kadar olumsuzlukların üzerine birde kaçak bilinçsiz avlanma eklenince derelerimizde kırmızı benekli balık neredeyse nesli tükenme aşamasına geldi.
Her yıl 3 Ekim de başlayıp 1 Mart’a kadar kesinlikle dere alabalığı tutulmamalı bu bir önlem ikinci önlem Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince denetlenme, foto kapan vs. uygulama, kontrollerin arttırılması, ağ tiriviri nesil kesici aletlerden ve kimyasal ilaçlardan vatandaşımızı bilgilendirip uzaklaştırmak. Bu yıl için Borçka bölgesinde kırmızı benekli alabalık dökülmesi ve bir dere tespit edilip üremeye bırakılması için Doğa Koruma Artvin Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ile çalışmalar yapılıp dernek olarak dilekçe yazıp başvuru yaptık. Çalışmalar yıl içerisin de bölgedeki derelerde yaşayan alabalık cinsini tespit edip daha sonra üreme istasyonlarına gönderilip o bölgenin balığı üretilip yavru bırakılacak inşallah” dedi.
Vatandaşların bilinçli olması gerektiğine değinene Karacan, gelecek nesiller için popülasyonu korumak gerektiğini dile getirdi. Karacan, balık tutacak vatandaşlara tavsiyelerde bulunarak şu sözleri dile getirdi “Eğer gelecek nesillere bir şeyler bırakmak ve popülasyonu korumak istiyorsak herkes elini vicdanına koyacak. Serpme ağ vs. kireç elektrik vb. teçhizatlar kullanılmadığı sürece balık nesli azalmayacak. Hiç mi tutmayacağız tabi ki tutacağız ama üreme dönemleri hariç. Balık boyu 25 cm küçük balıklar tekrar nehre geri bırakılmalıdır kasik ve iğne ile balık tutabiliriz. Kanca ile balık tutmayla derede balık bitmez biz bilinçli olacağız gelecek nesillere bir şeyler bırakabilelim dernek olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız.”