ARTVİN

Kene uyarısı verildi

Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Artvin’de hava sıcaklıklarının artması, bağ-bahçe işlerinin ve yayla sezonun başlaması ile birlikte kene ısırmalarına karşı vatandaşların dikkatli olması konusunda uyardı

Abone Ol

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kene ısırmasının Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olabileceğini bu durumla karşılaşan vatandaşların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Keneler uçma ve sıçrama kabiliyeti olmadığından genellikle yerde bulunurlar. Bu nedenle vatandaşların uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşırken daha dikkatli olmaları gerekir. Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek, hayvancılıkla uğraşan, tarlada çalışan kişiler, repellent olarak bilinen böcek kovucu ilaçları vücutlarına sürerek veya elbiselerine emdirerek kullanabilirler. Bacakları tamamen kapatan kıyafetler tercih edilip uzun kollu giysiler giyilmeli, pantolonlar çorapların içine sokulmalı ve bot-çizme tarzı kapalı ayakkabılar giyilmelidir. Ayrıca açık renkli kıyafetler kene tespitini kolaylaştırdığından tercih edilmelidir. Eve gelindiğinde vücutta (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dahil) kene olup olmadığı kontrol edilmelidir, eğer vücutta kene tespiti varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, üzerlerine sigara basmak veya kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Görev nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske vb giymeleri gerekmektedir. Kene tutunan kişiler, 10 günlük süre içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir.

Kene mücadelesinde konakçı durumundan bulunan hayvanlarda parazit mücadelesinde; Hayvan sahipleri, hayvanlarını kene ve diğer dış parazitlere karşı uygun ilaçlarla doğru zaman, doz ve aralıklarla yılda en az dört kez ilaçlamalıdır.”

Ali Eray ÇELİK