Borçka Belediye Başkanlığı tarafından 13-20 Ekim tarihleri arasında Borçka’da 3. Tiyatro Festivali gerçekleşecek.
Gerçekleşecek festivalde sergilenecek oyunların okullarda sahnelenerek öğrencilere sanatın eleştirel düşünme, empati ve yaratıcılık gibi önemli beceriler kazanmasına olanak sağlanması amaçlanırken Borçka Kaymakamlığı tarafından bildirilen yazıda tiyatroların okullarda sergilenmesi, oynanmaması ve sahne kullanılmasına uygun görülmediği belirtildi.
Belirtilen bu karar neticesinde tiyatroların okullarda sahnelenmeyecek olması ilçede büyük bir şaşkınlık yarattı. Bu kararın, öğrencilerin sanatsal etkinliklere katılımını engelleyebileceği ve sanata olan ilgiyi azaltabileceği gözlemlenirken Artvin CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan’da Borçka Kaymakamlığını kınadığını TBMM Meclisinde dile getirdi.
Borçka Tiyatro Festivali, kültür ve sanatın desteklenmesi açısından önemli bir etkinlik olarak öne çıkarken Borçka Kaymakamlığı'nın bu festivalin okullarda sahnelenmesine izin vermemesi çeşitli tartışmalara yol açmaya başladı. Daha öncesinde ilçede iki kez gerçekleşen tiyatro festivallerinin dönemin kaymakamları tarafından okullarda da sahnelenmesine izin verildiği ve Borçka’nın kültür ve sanat ile buluşması için okul sahnelerinin tiyatro için kullanıldığı bildirildi.
Kaymakamlık tarafından gerekçe sunulmadan “makamlarımızca uygun bulunmamıştır” ibaresinin yer alması gençlerin sanata erişimini kısıtladığını ve kültürel etkinliklerin önemini göz ardı ettiği düşünülerek ilçe halkı tarafından tepkilere neden oldu.
“Borçka Kaymakamlığının Kararını Kınıyorum”
Artvin CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan, Borçka Kaymakamlığı tarafından tiyatro oyunlarının okul sahnelerinde kullanımına izin vermemesine tepki verdi. TBMM Meclisinde söz olarak konuşma yapan Bayraktutan, Borçka Kaymakamlığını kınadığını belirterek şu ifadelere yer verdi; “Borçka Belediye Başkanlığımız tarafından 13-20 Ekim tarihleri arasında Borçka ilçemizde 3’üncü tiyatro festivali düzenlenmiştir. Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan’ın kendisinin de eğitimci olması vasıtasıyla İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne başvurarak bağlı okullarda sahnelerin kullanılmasına ilişkin talepte bulunmuştur. Ne yazık ki Borçka Kaymakamlığı bu talebi elimde olan 8/10/2024 tarihli yazıyla Borçka’da tiyatro festivalinin okullarda sergilenmesini, oynanmasını, kullanılmasını, sahnelerin kullanılmasını uygun görmemiştir. 2024 Türkiyesinde Borçka Kaymakamlığının bu şekilde bir tasarrufta bulunması gerçekten ülkemiz açısından utanç verici bir ayıptır. Türkiye Büyük Millet Meclisinden Borçka Kaymakamlığının bu iradesini, bu kararını şiddetle kınadığımı ifade ediyorum ve üzüntülerimi belirtiyorum.”
“Kendi Alanlarımızda Uygun Buluyoruz ve Yapacağız”
Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, Kaymakamlık tarafından karşılaştığı olumsuz yazı hakkında açıklamalarda bulunarak “Okullarda ki bu çalışmamızı Kaymakam hanım uygun bulmadığından dolayı okullarda yapamayacağız. Oysa ben şöyle bir şey isterdim, böyle bir etkinlikte ilçe kaymakamlığı ile omuz omuza bu etkinliği birlikte yapıp daha farklı daha güzel bir hal almasını arzulardım” dedi.
Orhan, kendi tesislerinde çocuklara bu oyunları sergileyeceklerini belirterek “ Ben öğretmenim insanların milli ve manevi duygularını ya da ülkenin tümüne sıkıntı yaratacak bir çalışmaya bende uygun bulmam. Sanatın muhalif bir yanı vardır her zaman, bu da bazen rahatsızlıkta yaratabiliyor ama biraz bu konuda duyarlı olmakta lazım” ifadelerine yer verdi.
“Engellemeler Bizi Yıldırmayacak”
Ercan Orhan, sanatın birleştirici gücüne inandığını belirterek tiyatroların okullarda olmasa bile Borçka’da sahneleneceğini belirterek şu ifadelere yer verdi; “Daha önce böyle bir sorun yaşamadık. Uğur vekilimizde sağ olsun yakından ilgileniyordu Tiyatro festivali ile böyle bir şey duyunca mecliste bunu ifade etmeyi uygun görmüş. Ama ben her zaman şundan yanayım devlet içerisinde bazen böyle şeyler oluyor maalesef. Bakış açıları farklı olabiliyor. Biz burada kimseyle tersleşmek ya da kimseyi zor duruma sokmak gibi bir derdimiz yok. Biz Borçka’da bu etkinlikleri, sanatı, kültürel çalışmayı Borçka’da yapacağız. Kaymakam hanım bunu uygun bulmamış olabilir ama okullarda uygun bulmamışsa biz kendi alanlarımız vardır. Kendi alanlarımızda uygun buluyoruz ve bunu yapacağız.
Çünkü ben 25 yıl bu devlete öğretmenlik yaptım. Kaymakam hanım burada yaşıyor olsaydı belki de onun öğretmeni ben olacaktım. O açıdan Borçka’lı da o anlamda rahat olsun. Ben hep böyle düşünüyorum bakış açısı ile ilgili bu. Geçmiş dönemde böyle sorunlar yaşanmadı okullarda biz bu etkinlikleri yaptık. Ama bu dönem demek ki uygun bulunmadı, bunun nedenini bilmiyorum. Çünkü resmi yazı da herhangi bir gerekçe yazılmamış. Direk kaymakamlık tarafından uygun bulunmadığı yazılmış. Canları sağ olsun yapacak bir şey yok. Biz yolumuza devam edeceğiz, böyle engellemeler bizi yıldırmayacak. Çünkü ben her zaman şuna inanırım Borçka’da ya da diğer ilçelerde neresi olursa olsun yöneticiler birbirine küsemezler, yöneticiler birbiri ile kavga edemezler. Yöneticiler kendi bildiklerini yaparak resmi yazılar ile konuşurlar. Resmi dili kullanırlar. Bizim amacımızda burada bu etkinliği yapmaktı, okullarda da yapılsaydı çok daha iyi olurdu. Bir öğretmen olarak ben herhangi bir sakınca görmüyorum ama gören arkadaşlarımıza da saygı duyuyoruz. Kamu kurumların amiri kaymakamlıktır ilçelerde. Buna da tersleşmeyi çok doğru bulmam. Bizim gelenek ve göreneklerimize ve bizim bakış açımıza da yakışmaz bu iş. Devlette kavga yoktur ama sorunlar farklı alanlarda çözülebiliyor. Bizde o alanları kullanıp çözeceğiz.”