SAĞLIK

Kas Yırtıklarına Fizyoterapi İyi Gelir Mi?

İnsan vücudundaki kaslar, kemikler kadar sağlam bir yapıya sahip değildir. Bu nedenle herhangi bir travma halinde kaslarda hasar oluşması çok daha kolaydır.

Abone Ol

Genellikle aktivitelerden önce yeterli ısınmanın yapılmaması kas yırtıklarına neden olabilir. Isınma tamamlanmadan gerçekleştirilen antrenmanlarda ya da maçlarda kasların aşırı zorlanma nedeniyle yırtılması olasılığı son derece yüksektir. Fizyoterapist Berkant Ketenci, kas yırtıklarında fizik tedavinin önemini anlattı.

Vücudun temel yapı taşlarından biri olan kasların vücudun dik durabilmesi, günlük hayatta yapılacak tüm işlevlerin yerine getirilmesi, vücut sıcaklığının dengelenmesi, hayati organların korunması gibi bir çok görev açısından oldukça önemli olduğunu belirten Ketenci, tüm bu görevleri yerine getirebilmek için kasların yeterince esnek ve yeterince kuvvetli olması gerektiğini söyledi.

Kuvvetsiz ve esnek olmayan kaslar yukarıda bahsettiğimiz görevleri yerine getirirken travmaya maruz kalıp yırtık oluşturabileceğinden bahseden Ketenci, “Örneğin omuz ve boyun bölgesi kaslar yeterince esnek olmadığında ani dönüşler yapmamızı gerektiren durumlarda boyu yeterince uzayamadığı için yırtık oluşturabilir. Ya da benzer mantık ile taşıyabileceğinden fazla bir yüke maruz kalan kaslarımız yine aynı şekilde bu yükü tolere edemeyeceği için yırtılmaya maruz kalabilir. Bunlara ek olarak ani bir travmaya maruz kalma olmasa dahi sürekli kullanıma bağlı kas yırtıkları gözlemlemek de mümkündür” dedi.

Kas yırtığı varlığında kişilerin genel şikayetleri yırtık bölgesinde şiddetli ağrı, yırtık bölgesinde morluk ve kızarıklık, yırtık kasa bağlı kemik ve eklemleri hareket ettirirken zorluk, yırtık bölgesinde şişlik gibi durumlar olduğunu belirten Ketenci şu ifadeleri kullandı;

“Tanı konma aşamasında kişinin yukarıda şikayetlerinin varlığı sorgulanıp gerekli durumlarda röntgen, MR gibi tetkiklere başvurulmaktadır. Kasın yırtık bölgesinin ve yırtık seviyesinin doğru tespit edilebilmesi tedavi gidişatı açısından son derece önemlidir.

Kas yırtıkları kabaca 3 seviye olarak ele alınır. Seviye 1den seviye 3e doğru gidildikçe yırtığın boyutu ve şikayetler artış göstermektedir. Tedavi ise yırtığın boyutu ve kişinin şikayetleri doğrultusunda değişiklik gösterir.

Tam kat yırtıklarda veya tam kata yakın yırtıklarda cerrahi işlem gerekebilirken düşük seviye yırtıklar istirahat ve fizik tedavi ile iyileşme gösterebilmektedir. Cerrahi gerektiren yırtıklarda operasyon sonrası gelişen kas güçsüzlükleri ve kas içi yapışıklıkların giderilmesi, eklem hareket açıklıklarının artırılması amaçlarıyla fizik tedavi gerektirmektedir. Düşük seviye kas yırtıklarında ise yine aynı amaçlarla ve yırtık gelişen dokunun beslenip iyileşebilmesi için kan dolaşımının artırılması amacıyla fizik tedavi oldukça önemlidir.

Fizik tedavi noktasında kişi ihtiyaçlarına göre uygun manuel terapi teknikleri ve kişiye özgü planlanmış egzersiz programları ile şikayetlerin azaltılması mümkündür.

Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.”

Ali Eray ÇELİK