SAĞLIK

Kanser Haftası’nda Farkındalık Standı Açıldı

1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla Borçka Devlet Hastanesi halkın farkındalığını arttırmak ve bilgilendirmek amacıyla stant kurdu

Abone Ol

1-7 Nisan Kanser haftası nedeniyle toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla Borçka Devlet Hastanesinde stant açıldı.

Etkinlikte hekimler ve hemşireler, vatandaşları kanser hakkında bilgilendirerek tanıtıcı broşürler dağıttılar.

Hastanede kurulan stant hakkında bilgi veren Eğitim Hemşiresi Havva Gümüş, erken teşhisin kanser hastalarında önemli olduğunu bu nedenle farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.  Gümüş, “Kanserler ile ilgili afişler hazırladık. Kanser ile ilgili ağaç hazırladık özellikle hangi renk hangi kansere hangi ayda farkındalık haftası onu yapmaya çalıştım. Kanser hayatımızda çok var. Bu nedenle farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz erken teşhis yapılması için. Herhangi bir belirti olmasa bile tarama yapılması lazım” dedi.

Borçka Devlet Hastanesinde Aile Hekimi Uzmanı olan Doktor Zeliha Karameşe, bilinen üç çeşit kanser tarama programı olduğunu söyledi. Meme kanseri, kolorektal kanser ve serviks kanseri hakkında bilgi veren Karameşe, meme kanserlerinde 20 yaşından itibaren ayda bir kez her kadının kendi kendine muayene olması gerektiği kaydetti.

Yılda bir kez klinik meme muayenesinin de yapılması gerektiğini ifade eden Karameşe, “20 yaşından sonra ayda bir kere her kadının kendi kendine meme muayene mutlaka yapılması gereken bir şey. Vücudundaki değişiklikleri en iyi, kişi kendisi belirler. Yılda bir klinik meme muayene yapılması gerekiyor. 40 ve 69 yaş arasında da iki yılda bir momografi yapılması gerekiyor. Eğer ailede meme kanseri öyküsü varsa birinci dereceden teyze, kız kardeş ve annede o zaman taramalar erken yaşta başlıyor. Onun dışında servis taraması 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan beş yılda bir smear hpv dna testi yapılması öneriliyor. Bizim ülkemizde bu daha sık uygulanıyor aslında pratikte. Kadınların her yıl smear taraması yaptırmasını biz hekimler olarak öneriyoruz” dedi.

Kolorektal kanser taramalarında 50-75 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda iki yılda bir gaitada gizli kan testlerinin yapılması gerektiğini belirten Karameşe 50-75 yaş aralığının da on yılda bir her bireyin kolonoskopi yaptırması gerektiğini kaydetti.

Karameşe konuşmasının devamında “Bunlar asemptomatik yani hiçbir şikayeti olmayan hastalarda yapılması gereken taramalar. 70 yaşından sonra gaitada gizli kan testi negatifse artık taramayı bırakabiliyoruz. Gaitada gizli kan testi çok basit bir test sağlık ocaklarında, aile sağlık merkezlerinde bile her birey yaptırabilir. Toplum ne yazık ki bu teste yeterli önemi göstermiyor. Kanser ülkemizde çok sık görülüyor. Kolon kanseri de ne yazık ki agresif giden, biraz daha ciddi riskli bir kanser ama insanlar bunu atlayabiliyor. Basit bir gaitada testi yani dışkı testi verilerek önlenebilecek bir kanser aslında” ifadelerine yer verdi.

Farkındalık haftalarının önemi hakkında da bilgi veren Karameşe, “Muayeneye gelen her hastaya bunlar hakkında konuşmayı çok istiyorum ama ne yazık ki muayene sürelerinin kısalığı ve yetersizliği sebebi ile bunları çok fazla konuşamıyoruz ya da ben söylediğimde hastalar o bilinçle olmuyor ne yazık ki. Korktukları için de vatandaşlar tarama yapmaktan çekiniyorlar. Toplumsal bilinç olarak, kamu spotu olarak ekranlarda daha fazla bilinçlendirilerek uygulanmalı” diye konuştu.