Türkiye Kamu-Sen Artvin İl Başkanı Hüseyin Aydın, yaptığı açıklamada, bütçe görüşmelerinde kamu görevlileri ve emekliler için ilave tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.
Yeni yılda refah payı uygulamasının hayata geçirilmesi ve memura yüzde 10 refah payı verilmesi taleplerini yineleyen Aydın, “Özellikle, yaşanan ekonomik gelişmeler ve kamu görevlilerimizin içinde bulunduğu dar boğaza dair sorunları tek tek Türkiye Kamu-Sen olarak toplu sözleşme masasına taşıdık. Enflasyonun üzerinde bir maaş zammı ve refah payı uygulaması hayata geçirilmesi ısrarımızı dile getirdik. Dönem sonlarında verilecek olan enflasyon farkı sıfır zam demektir. Bu da memurların maaşlarını artırmak değil enflasyona endekslemek anlamını taşımaktadır. Memurlarımızın ekonomik sorunlarının çözümü, enflasyonun üzerinde bir maaş zammı, geçmiş dönem zararlarının telafisi ve alım güçlerini artıracak olan refah payı uygulamasından geçmektedir. Yıllardır dile getirdiğimiz üzere refah payı ısrarımızı bugün Aydın’dan bir kez daha yineliyorum. 2024 Yılı Ocak ayında kamu görevlilerimize yüzde 10 refah payı verilmelidir. Memurlarımıza refah payı verilmesi Türkiye Kamu-Sen’in olmazsa olmazıdır, kırmızı çizgisidir. Enflasyon beklentilerinin sürekli yükseltildiği bu ortamda kamu çalışanlarına ve emeklilere verilmesi öngörülen yüzde 15’lik artış enflasyonun dahi altında bir oran olarak kalacaktır. Bu bakımdan kamu çalışanlarının ve emeklilerimizin ücretleri yeniden gözden geçirilmelidir.” dedi.
Toplu sözleşmenin piyasa şartları ile örtüşmesini talep ettiklerini aktaran Aydın, “Aileleriyle birlikte 25 milyona ulaşan bir kitlenin önümüzdeki iki yıllık ekonomik geleceğinin belirlendiği toplu sözleşme pazarlıklarının ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu gayet iyi bilerek, bu toplu sözleşmede, kamu görevlileri ve emeklerimizin mali ve özlük haklarının piyasa gerçekleri ile örtüşecek biçimde ilerletilmesi gerektiğini ısrarla vurguladık. Ancak kamu işveren heyeti ve yetkili konfederasyon ile sendikalar sorunları masaya getirip tartışmaktan ziyade çözüm bekleyen konuların üzerini örtmeyi tercih ettiler. Hükümet, 2024 yılı için yüzde 15+10 2025 yılı için ise yüzde 6+5'lik bir oran ile masaya teklifini sundu ve devamında hakem heyetine giden görüşmelerde aynı şekilde bu rakam kabul edildi. Enflasyon tahmininin dahi altında yapılması planlanan bu artışların kamu çalışanlarının ekonomik sorunlarını çözmekten öteye daha da derinleştireceği açıktır. Bu nedenle bütçe görüşmeleri başladığında kamu çalışanları ve emekliler için ilave tedbirler alınması zorunludur.” diye konuştu.
Sendika olarak tüm beklentilerin takipçisi olduklarını aktaran Aydın, “Daha önce de daha önce de kamuoyuyla paylaştığımız 8 bin 77 TL'lik ek ödemenin taban aylığa yansıtılması ve emekli maaşlarına da eklenmesi konusunda ısrarcıyız. Sayın Cumhurbaşkanımızın 5 bin TL verileceği açıklaması emeklilerimizin beklentilerini karşılamamıştır. Ek ödeme düzenlemesi emeklilerimizin taban aylığına yansıtılmalı, çalışırken ve emekli olduktan sonra aradaki makasın açılmasına müsaade edilmemelidir.” ifadelerini kullandı.
Aydın, açıklamasında, çalışma hayatında çözüm bekleyen bir çok başlığa da değinerek, “Yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının genel idari hizmetler sınıfına alınması, verilen sözler gereğince birinci dereceye gelen tüm kamu görevlilerinin ek gösterge rakamlarının 3600'e yükseltilmesi, başta kira yardımı olmak üzere ülkemizdeki sosyo-ekonomik yapıya uygun yeni yardım kalemlerinin belirlenmesi, mevcut sosyal yardımların yükseltilerek kamu çalışanlarının ve aile bireylerinin durumlarına uygun sosyal yardımlardan etkin bir biçimde faydalanmalarının sağlanması, bayram ikramiyesi mühendis, avukat, akademisyen, şef, tekniker, teknisyen, araştırmacılar ve benzer meslek grubu çalışanlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesi, gelir vergisi oranlarının yüzde 15'e sabitlenmesi konularındaki taleplerimizi asla gündemden düşürmeyeceğiz. Sonuç alıncaya kadar bu yoldaki mücadelemizi sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.
Ayla ALKAN