ARHAVİ

Kahverengi Kokarca ile Etkin Mücadele Başladı

Arhavi’de tarımsal ürünlere ciddi zararlar veren kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) zararlısına karşı yoğun bir mücadele yürütülüyor

Abone Ol

Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle fındık, mısır ve kivi gibi ürünleri tehdit eden bu istilacı türle mücadele kapsamında Arhavi Ziraat Odası, Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Artvin Orman Bölge Müdürlüğü iş birliği içerisinde çok yönlü çalışmalar gerçekleştirdiğini açıkladı.

Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Son yıllarda Doğu Karadeniz’de hızla yayılan kahverengi kokarca zararlısına karşı hem teknik hem de çiftçi iş birliğine dayanan ciddi mücadele çalışmaları yürütmekteyiz. Bu süreçte, Artvin Orman Bölge Müdürü Sayın İbrahim Ethem Gürsoy’un destek sözü, bizlere büyük güç vermektedir,” ifadelerini kullandı.

Mücadelenin ilk aşamasında çiftçilere yönelik eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin düzenlendiğini ifade eden Yıldızbayrak, “Tanıma, yayılma yolları, zarar şekli ve mücadele yöntemleri hakkında broşürler dağıtılıyor, sosyal medya duyuruları yapılıyor ve sahada uygulamalı eğitimler gerçekleştiriliyor” dedi.

Zararlının popülasyonunun izlenmesi amacıyla bahçelere feromon tuzakları yerleştirildiğini belirten Yıldızbayrak, bu verilerle mücadele planlarının oluşturulduğunu kaydetti. Özellikle ilkbahar döneminde, kışlamış ergin bireylerin aktifleştiği günlerde el ile toplama, yakma ve imha gibi mekanik mücadele yöntemlerinin de uygulandığını dile getirdi.

Ayrıca ev ve depo çevrelerinde zararlının saklanabileceği alanların ortadan kaldırılması, kapı ve pencere sızdırmazlığının sağlanması gibi önlemlerin de çiftçilere önerildiği bildirildi.

Yıldızbayrak, Mayıs ayının kokarcaların yumurta bırakmaya başladığı kritik bir dönem olduğuna dikkat çekerek, şu anda sahada üçlü mücadele yönteminin ön planda olduğunu vurguladı. Yıldızbayrak, “Feromon tuzaklarıyla erken tespit ve yoğunluk takibi Biyolojik mücadele yöntemleri (örneğin Trissolcus japonicus yani “samuray arıcığı” kullanımı) Kimyasal mücadele (sadece gerekli hallerde ve uzman gözetiminde)”

Kimyasal uygulamaların son çare olarak tercih edildiğini belirten Yıldızbayrak, bu süreçte arılar ve diğer faydalı böceklerin zarar görmemesi için büyük hassasiyet gösterildiğini ifade etti.

Tarla ve bahçe kenarlarının temiz tutulması, zararlının barınabileceği bitki kalıntılarının yok edilmesi ve hasat sonrası temizlik uygulamaları gibi kültürel önlemlerin de mücadeleye katkı sağladığını belirten Yıldızbayrak, “Ziraat odamız, çiftçilere danışmanlık hizmeti veriyor, tarla günleri ve deneme alanları ile mücadeleyi yerinde yönlendiriyoruz,” dedi.

Arhavi Ziraat Odası, bu kapsamda çiftçilerin her türlü sorusuna yanıt vererek zararlıyla etkin ve sürdürülebilir mücadelenin devamını sağlamayı hedeflediklerini belirtti.