KÜLTÜR - SANAT

Kağıt Hamuru Sanatçısından “İleriye Dönüşüm” Eserler

Emekli Öğretmen Nazan Uzungül Köse, sürdürülebilir stratejisi çerçevesinde doğa ve çevrede bulunun temiz atık malzemeleri sanat eserine çeviriyor

Abone Ol

Emekli Rehber Öğretmen Nazan Uzungül Köse, atık temiz malzemelerin israf edilmemesi için temiz atık ahşaplar, temiz atık kumaşlar ve temiz atık kağıtları birleştirerek ileriye dönüşüm ürünler ortaya çıkarıyor.

Atık temiz ürünler ile farkındalık yaratmaya çalıştığını dile getiren Köse, insanların sanat ile buluşmaları gerektiğini söyleyerek “Sanat ferahlatıcıdır ve mutlu eder. Kağıttan heykel olmaz diyenlere de kağıdın ne kadar değerli olduğunu fark ettirmek amacım. Benim bitmek tükenmek bilmeyen bir merakım ve sanat aşkım var. Resim ve heykel yapmayı çok seviyorum. Artan malzemelerin kaybolmasını, israf edilmesini istemiyorum. O nedenle kâğıt başta olmak üzere, doğadaki diğer malzemeleri kuru, yaş otlar, ağaçlar, meyveler, kabuklar vb. ürünleri kullanmayı önemsiyorum ve bu doğrultuda eserler üretiyorum” dedi.

Kağıt hamurundan heykel yapma sürecinden bahseden Köse, “Kağıt kuruyunca demir gibi olan bir madde. Çok da değerli bir madde ama biz sıfır kağıtları değil kullanılmış yumurta kolilerini, okunmuş gazeteleri kullanıyoruz. Bunun için önce suya atıyoruz, suda ıslanıp mikser yardımı ile parçalıyoruz ve süzüyoruz. Bir miktar tutkal katarak yoğurup hamur yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kağıt haricinde evlerde kullanılmayan birçok materyali sanat eserine çevirdiğini söyleyen Köse, amaçlarının çevre dostu heykeller üretmek ve çevreye dostu boyalar eşliğinde ürün ortaya çıkartmak olduğunu dile getirdi. Temiz atıkların sanata dönüşebileceğine dikkat çeken Köse, atıl malzemelerin yeniden hayat bulması için çabaladıklarını kaydetti.