Yusufeli Su Ürünleri Kooperatifi, bölgedeki ekonomik kalkınmayı hızlandırmayı ve yerel halkın gelir seviyelerini yükseltmeyi hedefliyor. Kooperatif, özellikle Yusufeli ilçesinde mağduriyet yaşayan ve yeni yerleşim alanlarına taşınan her hane halkından bir kişiyi üye yaparak her bir üyeye gelir sağlayacak projeler geliştirmeyi amaçlıyor.
Kooperatifin başkan yardımcısı Bülent Polat, kooperatifin kurulma amacının Yusufeli ve Artvin genelinde halkın ekonomik durumunu iyileştirmek olduğunu belirtti. Polat, kooperatifin üyelerini, yapılacak her türlü ruhsatlı işte ortak olarak kazanç elde edebilecekleri bir yapıya kavuşturmayı planladıklarını ifade etti. Bu anlamda, İzmir’de benzer bir modelin başarıyla uygulandığını belirten Polat, burada her haneye asgari ücret seviyesinde bir gelir sağlandığını ve bu tür projelerin Yusufeli’nde de hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Özellikle kafes balıkçılığı üzerine odaklanan kooperatif, bu alanda da büyük bir atılım yapmak istiyor. Polat, Yusufeli’nde kafes balıkçılığına başlayacaklarını ve 2028 yılının Mayıs veya Haziran ayında ilk ürünlerin alınacağını belirterek, bu projeyle hem bölge ekonomisine katkı sağlamayı hem de Türkiye’nin genel ekonomisine değer katmayı hedeflediklerini söyledi.
Eğitim konusunda da önemli bir eksikliğe dikkat çeken Polat, Su Ürünleri Fakültesi'nin örneğini vererek Yusufeli ve Borçka’da da benzer bir fakülte kurulmasının elzem olduğunu ifade etti. Bu alanda eğitimli gençlerin yetişmesini, kafes balıkçılığı gibi yeni sektörlerde çalışabilecek profesyonellerin yetişmesini sağlayacağını söyledi. Polat, “Bu sektör başlayacak ve yüzyıl boyunca devam edecek. Biz bunun başlangıcı yapıyoruz başlangıçta şunu istiyoruz ilk önce biz bu işi bilmediğimiz için bu sahayı biz profesyonellere bırakacağız yani bu işi bilenlere bakacağız. Akabinde biz bir tane çocuğumuzu bir tane gencimizi bu işi yapmak için hevesli olan insanları bunların yanına takviye edeceğiz ki bunu öğrensin, gelecek nesillere de ki kafes balıkçılığını sürdürebilsin. Yusufeli’ndeki yöredeki insanlar yapabilsin ama bunun sadece sahada değil bir de bilimsel olarak eğitimini almaları lazım onun için yani devletin Yusufeli’ne ve Borçka’ya özellikle su ürünleri fakültesi kurmasını çok enzim olduğunu düşünüyorum bu konuda devletin bu adımı atacağımızı inanıyorum” dedi.
Kooperatifin hiçbir siyasi argüman taşımadığını belirten Polat, devletin ve Artvin’deki tüm siyasi partilerin kooperatife destek olmasını beklediklerini sözlerine ekledi. Polat, bu süreçte bölgedeki tüm paydaşların desteğiyle daha geniş çaplı bir başarıya ulaşacaklarına inandığını ifade etti.
Yusufeli Su Ürünleri Kooperatifi, gelecekte yalnızca bölgedeki ekonomik kalkınmaya katkı sağlamakla kalmayacak aynı zamanda sürdürülebilir balıkçılık ve su ürünleri sektöründe önemli bir model olmayı hedefliyor.