2008 yılından itibaren Arhavi'de her yılsonunda futbol şenlikleri düzenlemeye devam ediyor.
6 yaşından 12 yaşına kadar kız-erkek karışık şekilde katılım sağlarken, 7 ve 8. sınıf öğrencileri ise yıldız kız ve yıldız erkek kategorisine şenliklerini gerçekleştiriyor. 2010 yılından itibaren ise Arhavi Futbol Şenlikleri 9 aya yayılarak her ay bir gün okullar tatil edilerek devam ediyor.
2008 yılından Artvin Futbol İl Koordinatörü olarak UEFA'nın Grassroots projesinin Türkiye'deki gönüllü elçilerinden biri olan Beden Eğitimi Öğretmeni Fikret Kadıoğlu projesini geliştirerek Arhavi’de futbol şenlikleri gerçekleştirmeye başladı.
Şimdilerde emekli beden eğitimi öğretmeni olan Fikret Kadıoğlu, 13 Şubat Salı günü 5. Futbol şenliğinin gerçekleştiğini söyledi.
Fikret Kadıoğlu, 2008 yılından itibaren gerçekleşen projenin ana temasını ve mavi kart uygulamasını Gundemartvin.com muhabirine anlattı.
Gerçekleşen projenin Grassroots Projesi olduğunu belirterek amacından şu sözlerle bahsetti “Avrupa’da 2000 yılında ortaya çıkan profesyonel futbolun dışında çocukları şiddet oyunlarından uzaklaştırmak ve çocukları daha Fair-Playe uygun eğitmek, yetenekli çocukların daha iyi tespit edilmesini sağlamak için UEFA buna bir Grassroots çalışması başlattı. Daha sonra 2006-2007 yılında bakanlık futbol federasyonu ile bir sözleşme yaptılar ve bizi topladılar. Bu proje kursu bittikten sonra Artvin’de ne yapabiliriz diye düşündüm. Bütün Artvin’in ilçelerini dolaştım bütün idareci öğretmenlere seminer verdim”
“2009 yılında çocuklara her yaş grubuna ayrı ayrı futbol şenlikleri düzenleyip sokak futbolu düzenledik. İki gün yaptım her yaş grubuna ayrı ayrı futbol şenliği düzenledim ama aynı sahayı dörde böldüm o şekilde yaptım. Daha sonra buradaki kaymakamımız Bülent Bayraktar 2010 yılında ‘her aya yayabilir misin daha çok yapsak’ deyince yeniden düşündük. Bu sefer her ay şenlik şeklinde yapmaya başladık. İlkokul birinci sınıf şenliği düzenlendiği gün okullara duyuru yapılıyor o gün okullarda ders yapılmıyor. Bu şenlikte çocuklar özgürce oynuyor kimse onlara karışmıyor taktik yasak. Yetenekli oyuncuları tespit edip not altına alıyoruz daha sonra bu çocuklar takip edilip kulüplere yönlendiriyoruz” dedi.
“Dürüst Öğrencilere Mavi Kart”
Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğretim görevlisi Prof. Dr. Turgay Biçer’den onay alınarak başlatılan mavi kart uygulaması için dürüst futbolculara oyun içinde mavi kart gösterilerek ödüllendirilmeye başlanıldı.
Sporda centilmenliği ön plana çıkarmak amacı ile uygulanan Mavi kart olayının ana teması hakkında bilgi veren Kadıoğlu, “Düşürdüğü zaman arkadaşını kaldıran veya eline çarptım diyen sporculara mavi kart gösterelim dedik. Bunu da Marmara Üniversite Prof. Dr. Turgay Biçer’e danıştık ve onay aldık. 2008 yılında mavi kart uygulamasına başladık. Çocuk özür dilediği zaman mavi kart alıyor. Çocuklar futbolcu olamazlarsa da dürüstlüğü öğreniyor. Bu bizim ilçede yapılan bir çalışma bunu her alanda yapıyoruz. Mavi kart alan ilk üç öğrenciye madalya veriyoruz. Daha sonra çok mavi kart alan oldu bu sefer çocuklar bir şey alamadığı zaman üzüldü. Psikologa sorduk hepsine bir şey verelim dedik. İkinci yılda mavi kart alan bütün çocuklara madalya verdik. Bu mavi kart projesi çok önemli. Grssroots projesi içerisinde bu rekabeti azaltıp şiddet olayını önlemekte var. Bu projeyi biz beş yıl yaptık UEFA falan duymadı, federasyon duymadı bildirdik ama hiç sahip çıkmadı bize” dedi.
“Fikret Kadıoğlu Grassroots Ödülü”
2013 yılında federasyon tarafından görülen çalışmalar ile birlikte UEFA Grassroots Komitesi'nin önerisi ve UEFA İcra Kurulu'nun kararıyla, UEFA'nın En İyi Grassroots Lideri Ödülü'nün sahibi olarak Fikret Kadıoğlu ödülünü Norveç'in başkenti Oslo'da aldı.
Kadıoğlu ayrıca, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu tarafından ‘Sportif Tanıtım Dalı Şeref Diploması Ödülü’ne layık görüldü.
2011 yılında İtalya ve İsrail ‘yeşil kart’ olarak UEFA’ya sunduklarını çalışma nedeni ile benzer bir proje sunduklarını söyleyen Kadıoğlu, “Ödül aldığım Norveç Oslo’da dört günlük seminere katıldık. Mavi kart ile ilgili çalışma benim belgeselim yoktu. Sebebi de şu İtalya 2011 yılında İtalya- İsrail yeşil kartı aynı bizim çalışma gibi UEFA’ya sunmuşlar ve onlarda kabul etmiş ve bütün ülkelere bu çalışmayı yapın diye tavsiyelerde bulunuyorlar. Orada benim projem bana anlatılınca üzüldüm”
“Bizim federasyonumuz bize sahip çıkmadığı için mavi karta İtalyanların almış olduğu bu karar doğrultusunda UEFA onlarınkini ciddiye alıp Norveç İtalya liginde uyguladılar. Aramızdaki fark şu; yeşil kart uygulaması saha içerisinde gösterilmiyor saha dışında not alınıyor maç bittikten sonra gösteriliyor. Bizim ise saha içinde direk gösteriliyor. Ama şimdi yeni bir şey çıktı ona üzüldük IFAF Futbol Kurulu ceza amaçlı kullanmak için yani hakeme itiraz eden için kırmızı kart yerine mavi kart gösterip 10 dakika oyun dışı yapalım diye karar aldılar ve duyurdular. Biz mavi kart uygulaması yaptığımız için bilimsel literatürde kazandığı için hoşumuza gitmedi. Bunun ile ilgili mahkemeye vereceğiz diye bir beyanda bulunduk. Avukatlar ile araştırıp görüşüyoruz” ifadelerini kullandı.
Ayla ALKAN