Artvin’in saklı cennetlerinden, "sakin şehir" unvanına sahip Şavşat ilçesinde, doğayla iç içe bir yaşam süren 33 yaşındaki Elif Kör, 7 yıl önce başladığı arıcılık serüvenini büyütüyor.
İlçede eşi ve çocuğuyla birlikte yaşayan Kör, oğluna sağlıklı bal yedirmek amacıyla 2 kovanla başladığı arıcılığı, bugün 70 kovana ulaştırdı.
Arılara olan sevgisi ve ilgisi sayesinde kovan sayısını her yıl artıran Kör, eşinin işlerinin yoğunluğu nedeniyle arıların bakımını tek başına yapıyor. Kovan taşımasından bal sağımına kadar her işi kendisi yapan Kör, sosyal medyada da dikkat çekiyor. Renkli kovanları ve arı maskeleriyle yaptığı paylaşımlar sayesinde çok sayıda takipçiye ulaşan Kör, kadın girişimciliğiyle de örnek oluyor.
Saf Kafkas Arısının gen merkezi olan Şavşat’ta üretim yapan Kör, bu özel arı türüyle kaliteli bal ve arı ürünleri elde ediyor. Ailesinin geçimine katkı sağlayan genç arıcı, şimdi üretimini büyütmek için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) yüzde 70’i hibe olmak üzere 624 bin TL’lik destek almaya hak kazandı.
Arıcılığa oğlunun bala olan ilgisiyle başladığını belirten Elif Kör, “İlk olarak halk eğitim merkezinde kurslara katıldım. 2 kovanla başladım, her yıl biraz daha artırdım. Şu an 70 kovana ulaştım. Arıcılık gerçekten zahmetli ama severek yapınca her zorluğa değer. Arılarımı çok seviyorum, onlarla ilgilenmek bana mutluluk veriyor” dedi.
“Kadın eli değince güzelleşiyor”
Sosyal medyada gördüğü ilginin ardından birçok kadının kendisine ulaştığını söyleyen Kör, “Bana ‘Elif Hanım, biz de arıcılık yapmak istiyoruz’ diyen çok sayıda kadın oldu. Ben de elimden geldiğince onlara destek oldum. Renkli kovanlarım ve maskelerim de dikkat çekiyor. Kadın eli değince her şey daha güzel ve düzenli oluyor” ifadelerini kullandı.
Arılığını aynı zamanda turizme açan Elif Kör, yerli ve yabancı turistleri ağırladığını ve bu yolla Artvin’in tanıtımına katkı sağladığını belirtti. Haziran ayı itibarıyla turist kafilelerini de ağırlamaya hazırlanıyor.
Kör, sadece bal değil, aynı zamanda diğer arı ürünlerini de üreterek Artvin başta olmak üzere Türkiye’nin farklı illerine satış yapıyor. Kafkas Arısı’nın soğuğa dayanıklılığı ve uzun dili sayesinde kaliteli bal üretiminin mümkün olduğunu belirten Kör, “Şavşat’ta bitki çeşitliliği çok fazla. Bu da balımızın kalitesini artırıyor. Böyle bir bölgede bu işi yapmak benim için büyük bir şans” dedi.
Devlet desteğiyle büyüyecek
Yedi yıl boyunca hiçbir destek almadan kendi imkânlarıyla arıcılık yaptığını vurgulayan Kör, TKDK’nın sağladığı yüzde 70 hibe desteğiyle üretimini daha da büyütmek istediğini belirtti. “Bu destek benim için çok değerli. Artık ana arı üretmeyi, farklı arı ürünleri geliştirmeyi ve üretimimi daha modern hale getirmeyi hedefliyorum. Hobi olarak başladığım bu iş, şimdi tonlarca bal ürettiğim bir mesleğe dönüştü” diyerek sözlerini tamamladı.