Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yılmaztürk, Gürcistan kapısından kaçar arı ve bal girişlerinin önlenmesi için denetlemelerin artırılması gerektiğini söyledi.

Bölgeye kaçak bir şekilde giren arılar nedeniyle Kafkas arı ırkının melezleşmeye başlaması ve arı ölümlerinin yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Öğretmenler Gençlik Merkezinde Yarışacak Öğretmenler Gençlik Merkezinde Yarışacak

Arıcılık mesleğinin önemli ve bölgede yetişen kestane balının değerli bir bal olduğunu vurgulayan Yıldızbayrak, Arhavi Ziraat Odası Başkanlığının yaptığı başvuru üzerine Arhavi Kestane Balı, Türk Patent ve Marka Kurumundan  “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi”  alındığını dile getirdi.

Bölgede arılarda hastalık olduğunu bunun içinde mücadelelere başladıklarını söyleyen Yıldızbayrak, çiftçilerin, üreticilerin arıcılık noktasında yaşadıkları sorunlar ve hastalıklar için her türlü eğitime ve mücadeleye hazır olduklarını kaydetti.

Yıldızbayrak, “Çiftçilerin sorunları ve eğitimleri konusunda her türlü eğitim ve seminere açığız. Çiftçilerimiz hangi dalda olursa olsun arıcılık, seracılık, örtü altı, çiçekçilik ile ilgili onlara biz eğitim verecek kapasiteye sahibiz. Halk eğitimin ortaklaşa düzenlediği kurslar ile birlikte eğitim verip belgelendiriyoruz. Şuanda Türkiye’de standartları üzerinde arıcılık eğitimi vermiş bir odayız ve ilçeyiz. Arıcılık konusunda da sorunlarımız var. Bölgemizde kestane hastalığı var, arılarda hastalık var. Kestane ile ilgili mücadelemizi başlattık. Artvin Orman Bölge Müdürlüğü destekleriyle kestanede ki gal arısı hastalığına yeni bir proje geliştirdiler bu proje bölgeye dağıtılması talimatıyla inceleme yaptılar ve bölgemizdeki kestane alanlarına bunu bırakıyoruz” dedi.

Artvin ilinin Kafkas arısında gen özel bölgesi olduğunu vurgulayan Yıldızbayrak “Bölgemizdeki en kaliteli bal olan kestane balına ziraat odası olarak coğrafi işaret kazandırdık ve bunun yansımalarını da görmeye başladık. Artvin ilimiz Kafkas arısı, gen özel bölgesi. Bu yüzden ilimize arı giriş çıkışının denetlenmesini istiyoruz. Gürcistan kapısından kaçak arı ve bal girişi var bununla ilgili önlemlerin artırılması için taleplerimiz var. Bunlar yapılmadığı sürece bölgemizdeki Kafkas arısı ırkı melezleşmeye başladı ve arılarda çok yüksek miktarda ölümler başladı. Artvin Arıcılar birliğinin haberine rastladım ‘şuanda yüzde otuz civarında kovanda kayıbımız var’ diyor yüzde otuz bir kovan ilimizde kayıp olursa maddi olarak baktığımızda milyonlara tekabül eder. Bunu için ilimize arı giriş çıkışının denetlenmesi talebimiz var. Biz ziraat odası olarak ilimizin tek girişi olan sahil noktasında ki koruma yerine kamera kayıt ve bilgisayar sistemi koyalım ve oradaki görevli arkadaşlar araçların sorgulamasını yapıp kayıt altına almasını talep ettik. Fakat onunla ilgili bir dönüş sağlanmadı” şeklinde konuştu.  

Editör: AYŞE ÖZDER