Şavşat'ta 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) geçen belediyede eylül ayında sözleşmeleri yenilenmeyen ve zorunlu emekliliğe sevk edilen işçiler, hukuki mücadelelerini başlattı.
Belediye-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Vural Şimşek, belediye yönetimi tarafından sendikal haklarından vazgeçerek bireysel sözleşme yapmalarının dayatıldığını belirterek, "Bu arkadaşlarımız bunu kabul etmedikleri için sözleşmeleri feshedildi. Oysa bu, hukuk devletinde kabul edilemez bir durumdur. Sendika olarak davamızı açıyoruz ve konunun takipçisi olacağız" dedi.
31 Mart seçimlerinin ardından AK Parti yönetimine geçen Şavşat Belediyesi'nde eylül ayında sözleşmeleri yenilenmeyen 30 işçi ve zorunlu emekliliğe sevk edilen 10 işçi, haklarını mahkemede arama kararlılığı gösterdi. Belediye-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Vural Şimşek, "Emeklilik, bireyin özlük hakkıdır ve birinin emekli olması, kendisinin karar vermesiyle gerçekleşir. Belediye tarafından zorunlu emekliliğe sevk edilen kimi işçiler daha önce benzer bir durumla karşılaşmış ve mahkeme yoluyla işlerine geri dönmüştü. Ancak aynı durum tekrar yaşanıyor" ifadelerini kullandı.
Şimşek, maaşlarla ilgili spekülasyonlara da yanıt vererek, "Günümüz koşullarında enflasyon gerçeği varken, sözleşmelerde enflasyon farkı eklendi ve enflasyon artı 3 refah payı koyuldu. Yüzde 10 enflasyon geldi diye yüzde 40 zam alalım gibi bir talebimiz olmadı. Ancak yine de maaşlarla ilgili söylenenler gerçekle uyuşmamaktadır" dedi.
Belediye tarafından işten çıkarılan işçilerden biri olan Şavşat Belediyesi büro çalışanı Naime Saymaz, daha önce de benzer bir süreç yaşadığını belirterek, "2017 yılında da işten çıkarılmıştım, mahkemeye başvurarak davamı kazandım ve işime döndüm. Ancak aynı durumu bir kez daha yaşamam benim için oldukça ağır oldu. Sendikadan istifa etmemiz istendi, ancak ben sendikal haklarımdan vazgeçmek istemedim. Çünkü ilk davada sendikanın desteğiyle işime dönebilmiştim" diye konuştu.
Naime Saymaz, belediyenin sendikalı işçilere bireysel sözleşme yapmayı dayattığını belirterek, "İş akdimizin feshedilmesi bu nedenle oldu. Veda bile edemedik, önceki dönemlerde işten ayrılanlara yemek verilir, bir veda edilirdi. Ama bizim için böyle bir şey yapılmadı. Bu da bizi ayrıca üzdü" ifadelerini kullandı.
Belediyede işten çıkarılan işçilerin ardından kalan personelin üzerine fazla iş yükü binmeye başladı. Şimşek, "30 işçi çıkartıldığı için kalan personel daha fazla mesai yapmak zorunda kalıyor. Bu durum iş barışını da ciddi anlamda zedeliyor" dedi.
Şavşat Belediyesi'ndeki işçi çıkarmaları ve sendikal haklara yönelik baskılar nedeniyle mahkemeye başvuran işçiler, hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini belirtiyor. Belediye-İş Sendikası ise sürecin takipçisi olacağını ve hukuki yollardan hakkın aranacağını vurguluyor.