Kültür ve sanatın birleştirici ve dönüştürücü gücüyle, 1250 kilometre uzaktaki iki belediye arasında bir sanat köprüsü kuruldu. Borçka’da bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Borçka Tiyatro Festivali, Şişli Belediyesinin de desteği ile dün başladı.

Gerçekleşecek festivalde, bir tiyatro salonu bile olmayan Borçka’da, 1 hafta boyunca oyunlar sahnelenecek, atölyeler ve söyleşiler yapılacak.

İstanbul ve Borçka arasında sanat köprüsü kurulmasından mutluluk duyduğunu söyleyen Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, Borçka halkını sanat ve kültür ile buluşturmaktan son derece gurur duyduğunu söyledi.

Yol Ulaşıma Açıldı Yol Ulaşıma Açıldı

Borçka’da geleneksel hale gelerek düzenlenmeye başlayan festivalin ilkini Avrupa Birliği Fonları ile, ikincisini iş adamlarının desteği ile son olarak bu yıl düzenlenen festivali ise Şişli Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediklerini kaydetti.

Orhan, Borçka’yı Türkiye’de görünür kılmaya devam edeceklerini belirterek şu ifadelere yer verdi; “Biz bu yıl 3’üncüsünü yapıyoruz. Bu tiyatro festivallerini ben önemsiyorum toplumların gelişmesi ve dönüşmesi açısından çok önemli. Birde Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözü var ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir o zaman bu zamandır da canlı tutmak gerekiyor. Yıllardan beri ben öğretmenlik yaptım ve tüm kamu kuruluşlarından özellikle il dışından gelip burada çalışanlardan şunu duydum ‘Borçka’da hiçbir etkinlik yok, Borçka’da ne yapalım’. Biz üç yıldır tiyatro festivali yapıyoruz bir sürü etkinlikler yapıyoruz ve Borçka’nın daha çok gelişimine daha çok görünür olmasına da katkı sunuyoruz aslında. Birincisini biz Avrupa Birliği fonları ile yaptık, Danimarka’dan ve İtalya’dan birçok ülkeden sanatçılar, tiyatrocular geldi buraya ve inanılmaz güzel bir etkinlik olmuştu. Geçen yıl iş insanlarının katkıları ile yaptık. Bu yılda Şişli Belediyesi ile ortaklaşa yaptığımız bu tiyatro festivalini biraz daha yaymaya çalıştık.

1200 kilometrelik Şişli ile Borçka arasında sanat köprüsü kurduk. Şişli Belediyesi bu etkinliği görünce çok heyecanlandı. Biz diğer ilçelere de oyunlar göndereceğiz. Mesela Hopa’ya, Kemalpaşa’ya, Murgul’a, Artvin’e, Yusufeli’ne kim talep ettiyse buralara da oyun gönderiyoruz. Bu yıl biraz daha kapsamlı yapıyoruz. Umarım her yıl bunu yapabiliriz, bazen engellemeler oluyor ama biz kendi mecramızda bu işleri yapmaya devam edeceğiz. Çünkü biz sanatın gücüne inanıyoruz. Bir ülkenin kalkınmasında sanatın ne kadar önemli olduğunu da biliyoruz. En azından insanların bakış açılarını değiştiriyor, sorgulatıyor yani insanı özgürleştiriyor yaşatıyor. Sanat’ın Borçka’da gelişmesi içinde çaba sarf ediyoruz. Borçka’da tiyatro salonu yok, sinema salonu yok. Tiyatro ve sinema salonu olmayan bir yerde tiyatro festivali yapmak biraz ütopikte görünüyor ama biz bunu yapıyoruz. Borçka’da kültür sanata doyacak ve Borçka’yı Türkiye’de görünür kılacağız.”

Editör: AYŞE ÖZDER