Demirkıran, yerel seçimlerin ardından yaşanan değişiklikleri ve esnaflık sürecinde karşılaştıkları sorunları değerlendirdi.
Son dönemde nüfusun azalması, iş bulma imkanlarının daralması ve yerel yönetimin sınırlı müdahale yetkileri nedeniyle esnafın giderek zorlandığını vurguladı.
Yusufeli’nin ekonomik durumu hakkında açıklamalarda bulunan Demirkıran, “Nüfus daha da azaldı, iş bulma imkânı gittikçe daraldı. Belediye’nin sınırlı yetkileri var ve bu yetkiler de henüz etkin bir şekilde kullanılmadı. Şu anda hiçbir şey değişmedi, tam tersine işlerimiz daha da kötüleşti” dedi. Gençlerin iş bulma ümidiyle ilçeyi terk ettiğine dikkat çeken Demirkıran, “Gençler iş bulamıyor, umutlarını kaybediyor ve başka yerlere gidiyor. Olumlu hiçbir gelişme yok” diye konuştu.
Demirkıran, geçmişte belediye tarafından esnafa sağlanan sosyal amaçlı iş yerlerinin şimdi başkalarına satıldığını belirterek, bunun da esnafı olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.
“Önceki belediye sosyal amaçla bu iş yerlerini yapmıştı ama şimdi yerlerimiz uygun olmadı. Belediye onları sattı, başkaları aldı. Şimdi her gün biri gelip ‘Çık, ben buraya taşınacağım’ diyor. Ben de artık burayı kapatmayı düşünüyorum. 40 yıldır burada esnaflık yapıyorum ama artık buradan gitmeyi düşünüyorum. Hiçbir şekilde işlerim yolunda gitmiyor. Hiçbir şey değişmedi, aksine işlerimiz daha da bozuldu” diyerek, esnafın yaşadığı belirsizliğe dikkat çekti.
Yeni kurulan yerleşim alanlarının esnaflar için uygun olmadığını belirten Demirkıran, “Yeni yerleşim alanı bizim ihtiyacımıza göre kurulmadı, dağınık ve çok büyük bir alana yayılmış. Nüfus dağılmış durumda, bu yüzden müşteri sayısı çok düşük” dedi. Ayrıca, yeni yerleşim yerindeki iş yerlerinin müşteri potansiyelini karşılamadığını söyleyen Demirkıran, yazın sıcaktan, kışın ise soğuktan dolayı insanların iş yerlerine gelmediğini ve bunun ticareti olumsuz yönde etkilediğini aktardı.
“Ekonomik Kriz Var, Ama Taşınma Bizim İçin Zarar”
Demirkıran, Türkiye’deki genel ekonomik krizden de söz ederek, “Evet, ekonomik kriz var, sıkıntılar da yaşanıyor ama bizim için en büyük sorun, buraya taşındıktan sonra işlerimizin daha da kötüleşmesi” dedi.
Eski yerleşim alanındaki ticaretin daha canlı olduğunu ancak yeni yerleşim yerinin esnaf için büyük bir olumsuzluk yarattığını belirtti. Demirkıran sözlerini şöyle sürdürdü: “Baraj nedeniyle eski yerleşim alanında 6-7 yıl boyunca işlerimiz gayet iyiydi, belki kriz vardı ama biz hissetmedik. Ancak buraya taşındığımızda işlerimizde ciddi bir düşüş oldu. Burada çok dağınık ve büyük bir alan var, biz istediğimiz şekilde kurulmadık. Şimdi nüfusun çoğu, iş yerlerinin olduğu alandan uzak bölgelerde yaşıyor. Mesela dördüncü bölgede 950 konut var, 2 bin kişi orada yaşıyor, fakat iş yerleri birinci bölgede. Bu durum, müşteri akışını olumsuz etkiliyor” dedi.