Camili Havzası'ndaki 6 köyden biri olan Maral'da, Osmanlı döneminden kalma tarihi İremit Camisi, ahşap mimarisi ve kök boya kullanılan rengarenk motifleriyle göz dolduruyor.

Köy halkınca özenle korunan ve 173 yıldır ayakta duran cami, Artvin'i ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

Türkiye'nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan Macahel Havzası, doğal yaşlı ormanları, endemik bitkileri, tarihi camileri ve doğal güzellikleriyle hayranlık uyandırıyor.

Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral ve Uğur köylerini bünyesinde barındıran ve 25 bin 395 hektardan oluşan Macahel'de, aynı zamanda 23'ü endemik 990 bitki türü yayılış gösteriyor.

Camili Havzası’ndaki 6 köyden biri olan Maral’da, Osmanlı döneminden kalma tarihi İremit Camii, ahşap mimarisi ve kök boya kullanılan rengarenk motifleriyle göz dolduruyor.

Osmanlı devleti döneminde 1851 yılında inşa edilen ve büyük bir bölümü ahşaptan yapılan caminin, minber, kapı ve diğer bazı bölümlerinde çeşitli motifler ve kökboyası kullanılmış.

iremit camii

Gürcistan sınırına yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan ve köy halkı tarafından özenle korunan 173 yıllık tarihi cami, bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

Macahel Havzasının büyüleyici doğasını görmek için geldiklerini ve bu sırada İremit Camiini keşfettiklerini söyleyen Hilal Uzun, “Artvin’e gezi amacıyla geldik. Gelmişken Macahel havzasını da görelim istedik. Maral şelalesine giderken yolumuzun üstündeki bu tarihi camiyi tesadüfen keşfettik. Hakkında biraz araştırma yaptık. Osmanlı dönemine ait bu cami, tarih ve sanatı bir araya getirerek adeta bir sanat eseri sunuyor. Camili Havzası’nın doğal güzellikleriyle birleşen bu kültürel miras, bölge halkı tarafından da özenle korunduğu çok belli. Köy halkının camiye olan özeni de bu mirasın korunmasında büyük rol oynuyor. Daha önce böyle bir cami görmemiştim. Alışılmışın dışında bir mimarisi var. Kesinlikle çok güzel görülmesi tanıtılması gereken bir mimari.” dedi.

Mersin’den gelerek havzada doğayı keşfetmeye çıktığını söyleyen Zeynep Tufanç da daha önce böyle bir cami görmediğini ve şaşırdığını belirterek, “İremit Camii’ni ziyaret etmekten büyük keyif aldım. Maral köyünde bulunan bu tarihi cami, ahşap mimarisi ve renkli motifleriyle göz alıcıydı. Osmanlı dönemine ait olan bu yapı, hem tarihi hem de sanatsal bir değere sahip. Camili Havzası’nın doğal güzellikleriyle birleşen camiyi, bölgeyi ziyaret eden herkesin muhakkak görmesi gerekiyor. Köy halkının camiyi özenle koruması, bu değerli eserin gelecek nesillere aktarılmasını sağlaması da çok etkileyici. Macahel bölgesi zaten çok dinlendirici bambaşka bir doğası var bu doğa içerisinde tarihi güzellikler de görmek ayrıca keyif veriyor.” diye konuştu.

Şiddetli yağış kaya parçalarını yola düşürdü Şiddetli yağış kaya parçalarını yola düşürdü

Editör: HİKMET BAŞAR