KÜLTÜR - SANAT

İmerhev için söyle büyük beğeni topladı

Şavşat’ın Meydancık(İmerhev) köyünde yaşayan gençler yörede unutulmaya yüz tutmuş üç türküyü seslendirdiği klip büyük beğeni topladı.

Abone Ol

Şavşat’ta bulunan İmerhev Vadisi için yazılan türkülerin kaybolmaması için kurulan grupta bulunan 26 kişi mikrofon başına geçip türkülere yeniden hayat kazandırdı.

Şavşatlı üç gencin projesi kapsamında, yöreye yazılan ve unutulmaya yüz tutan türküler derlenerek Gürcü ve Türk kültürünün yaşatılması amaçlandı.

Onur Ekin, Mert Ekin ve Osman Temur, Meydancık(İmerhev) kültürünü yaşatmak ve devam ettirmek için bir araya geldi.

“İmerhev İçin Söyle” projesi kapsamında 3 türküyü seslendirmek için bölge halkından oluşan 26 kişi mikrofon başına geçti.

Şamşalako, Çihskev ve Vaket(Çift Jandarma) türkülerinin seslendirildiği projenin klipleri İmerhev Vadisinde bulunan 18 köyün çeşitli turizm noktalarında çekildi.

Stüdyo kayıtları ve klip işlemlerini tamamlayan gençler, sosyal medya üzerinden yayınladıkları müzik klip ile büyük beğeni topladı.

Fikrin çıkış noktasını anlatan Onur Ekin, türkülere sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmak için böyle bir çalışmaya imza attıklarını söyledi.

18 köyün tamamının Gürcü köyü olduğunu ve kimliklerini korumak için çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Ekin, “Bizler genç olmamıza rağmen kendimizde bir sorumluluk hissettik. Türkülerimiz eğlenceli ve güzel. Bunların unutulması demek kültürümüzün unutulması demektir. Düğünlerde, festivallerde söylenen bu türküleri günümüzde gençler bilmiyor diyebiliriz. Bunları onların zihinlerine kazımak için ‘İmerhev İçin Söyle’ projesini geliştirdik. Biz emek verdik, karşılığında maddi beklentimiz yok. Tek amacımız bunların kaybolmaması.” dedi.

Bölgenin turizm potansiyelinin olduğunu ve bunu açığa çıkarmak için klipleri çeşitli bölgelerde çektiklerini aktaran Ekin, “Doğu Karadeniz’de turizm potansiyeli en yüksek yer olarak Şavşat gösteriliyor. Fakat Şavşat denilince akla ilk belki de tek Karagöl geliyor. Şavşat’ta dünyada eşine rastlayamayacağınız birçok nokta var. Örneğin bizim klip çektiğimiz dünyanın en yaşlı ormanlarının bulunduğu Papart yaylası var, burada kamp yapma imkanı da bulunuyor. Doğaseverler için muhteşem bir yer. 6 köyü aynı anda görebileceğiniz mesire alanımız var. Artvin’de belli zamanda Atatürk siluetinin çıktığı Yağlı köyünde bulunan Vaket kışlası, Bazgiret köyü var. Bunların isminin daha fazla duyulması için de projemizi bu yönde de değerlendirdik.” diye konuştu.

Projenin koordinatörlerinden Osman Temur da yaptığı açıklamada, “Artvin Şavşat İmerhev Vadisi’nin yetiştirdiği gençler olarak gönülden bağlı olduğumuz bu topraklara her alanda hizmet etmekten gurur duyarak, yıllardır içerisinde olduğum müzik prodüksiyon, video klip tecrübelerimi yöremizin tüm sanatçılarının da içerisinde olduğu, yöresel türkülerin paylaşılarak seslendirildiği konseptte buluşturmak istedim. Aranjesini, kayıtlarını ve çekimlerini üstlendiğim bu projede yöremizin tüm köylerini ziyaret ederek sanatçıların vokal ve görüntü kayıtlarını tamamladım. Bu süreçte kıymetli sponsorlarımız ve projemizin koordinatörleri Onur ve Mert Ekin kardeşlerimizin çabası yolumuzu açtı.” ifadelerini kullandı.