Kemer baraj sınıfında 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES nedeniyle, büyük maliyetlerle yapılan yeni yerleşim yerine taşınan Yusufeli’nin eski yerleşim yeri sular altına gömüldü. 31 Mart Mahalli İdareler seçimleri ardından vatandaşların tercihi CHP’den yana olunca iktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisi de (AK Parti) sular altında kalmış oldu.
Üç dönem AK Parti kazandığı belediye bu kez el değiştirerek 56 yıl sonra Cumhuriyet Halk Partisine geçti. Seçimi 48 oy farkıyla CHP’nin adayı Barış Demirci, kazanırken, devletin birçok yatırıma rağmen AK Partinin kaybetmesi tepki oyundan kaynaklı olduğu belirtildi.
“YATIRIMLARA RAĞMEN AK PARTİ 100 SENE YERELDE SEÇİMİ KAYBETMEMESİ LAZIMDI”
www.gundemartvin.com İnternet Sitesine açıklamalarda buluna Yusufeli Belediye Başkanı Barış Demirci seçimle ilgili, “Devletin bu kadar yatırım yapmış olduğu bir yerde, AK Parti iktidardan düşmüş olsa dahi en azından yerelde 100 sene belediye seçimi kaybetmemesi lazımdı. Sadece bu yatırımlardan bahsediyorum eğer Yusufeli halkı ilk seçimlerde değişimden yana tercihini kullanmışsa İktidar temsilcilerinin dönüm kendilerine bakmasını istirham ediyorum. Çünkü bu dağıtımlar yapılırken adil değillerdi. İnsanların ellerinden alınıp bir başkasına verildi. İnsanlar burada huzursuz oldu.
“56 YIL SONRA BAŞARI ELDE ETTİK”
Cumhuriyet halk partisi adı altında 56 yıl sonra başarı elde ettik. Her ne kadar zor olsa da kolay olanı yaptık. Esas işimiz bundan sonra. Mevcut iktidarın yapamadıklarını bu saatten sonra bizler yapacağız. Onun sorumluluğuyla hareket ediyoruz. En büyük sıkıntı konut sıkıntısı, kiralık daire sıkıntısı ve istihdam sıkıntısı. 500 konutlu bir projemizle bu üç sorunu ortadan kaldıracağız” şeklinde konuştu.
Esnaflık yapan Ali Tamyürek Yusufeli’ne yapılan yatırım kadar başka yatırım yapılan ilçenin nadir olduğunu belirterek “Yusufeli’nde bir taşınma süreci yaşandı. Eski yaşanmışlıklar sular altında bırakıldı eski düzene geçildi. Galiba halkla birebir olunamadı. İnsanların ihtiyaçları birebir karşılanmadı. Birçok mağduriyetler var. Yapılan güzel şeylerde var ama insanlar kaybettiklerinden daha çok etkileniyor. Burada iktidar yatırımlarında vatandaşa birebir ulaşılamamış olabilir diye düşünüyorum. Çünkü kaybettiğimiz çok değerimiz var. Yeni yerleşim yerine alışmak bizi çok zorladı. Burada insanlar değişim istedi çünkü yıpranmışlıkta var. Yusufeli hem fizikken baraj altında kaldı hem de siyaseten de baraj kaldı” ifadelerine yer verdi.
87 yaşındaki Hüseyin Alkan ise Yusufeli’nde birçok insanın mağdur olduğunu belirterek “Esnaflarda mağduriyet yaşadı. Buralı olan birçok kişi hak sahibi olmadı. Yusufeli barajının ilçeye hiçbir karı yok bence. Yollarımız uzadı, köprülerde sıkıntı çıktı” diye konuştu.
“DEVLET İSTEDİĞİNİ ALDI VATANDAŞ İSTEDİĞİNİ ALAMADI”
Esnaflık yapan Mehmet Dalkılıç ise, “ Devlet Yusufeli barajı yaparak istediğini aldı ama Vatandaş istediğini alamadı. Eski ilçede kendi yerim vardı hak sahibi olmadım, yeni ilçede kiracı oldum” dedi.