Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte ıhlamur satışlarında hareketlilik yaşanıyor. Vatandaşlar hastalıklardan korunmak için ıhlamur çayına talep gösteriyor. Bal ve limon ile de tüketilebilen ıhlamur, kış aylarının vazgeçilmezi oldu.
Çay formunda tüketilen ve faydalı bir bitki olan ıhlamurun grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelmesi, öksürüğü kesmesi faydaları arasında gösterilir. Ancak çoğu bitkisel ürün gibi ıhlamurun da yan etkileri olabilir. Fazla ıhlamur tüketimi insan vücuduna yarardan çok zarar verebilir. Uzmanlar günde 3 bardaktan fazla ıhlamur çayı tüketiminin zararlı olabileceğini ifade ediyor.
Kış aylarında vatandaşlar hastalıklardan korumak için bitkisel ürünlere ve çeşitli baharatlara talep gösteriyor. Soğuk algınlıklarına bitkisel çözüm arayan vatandaşlar ıhlamur çayına ilgi gösterdi. Ihlamurun yanı sıra çeşitli bitkilerden oluşan kış çayları da aktarlarda talep görüyor. Vatandaşlar dirençlerini arttırmak için ıhlamur, kış çayı, nane limon, zerdeçal, zencefil ve bala yöneliyorlar.
“Önceliğimiz doktor teşhisi”
Artvin'de 6 yıldır aktarlık yapan Metin Çetinkaya, en çok tercih edilen ürünleri şöyle sıraladı: "Kış macunu, kış çayı, atom çayı, nane limon, ıhlamur, tarçın zencefil, karanfil, aldız pekmezi kış aylarında tercih edilen ürünler arasında çünkü öksürüğü çok iyi kesiyor. Çam kozalağı pekmezi de çok sattığımız ürünlerdendir.”
Çetinkaya, müşterilerinin bir ürün alacakları zaman ilk önce ne için kullanacaklarını sorduklarını ifade ederek, “Bizi ilgilendiren bir durum söz konusu olmayabilir ama komşuma faydalı olmuş diye gelip de ürün alan birçok insan var. Komşusuna faydalı olan şeyin kendisine faydası olup olmayacağını bilemezsin. Her insanın vücudu farklıdır. Birine iyi gelen diğerine gelecek diye bir kaide yok. Şunu al kullan bu sana iyi gelir denmekten ziyade vatandaşların bu hastalıkla ilgili daha önce doktora gidip koyduğu teşhis önemli. O doğrultuda elimizden geleni yaparız ama bize gelen kişiye al bunu kullan iyi gelir deme gibi bir şansımız yok. Biz doktor değiliz. Bitkiler ile alakalı bilgimiz var ama önceliğimiz doktor teşhisi.” şeklinde konuştu.
Ayşe ÖZDER