Açıklanan bilgilere göre HOPAPORT’ta 7 ayda 96 gemi ile 424.516 ton’luk işlem gerçekleşti.
Ülkenin ve Bölgenin önemli limanları arasında gösterilen HOPAPORT 2023 yılı 7 aylık liman bilgilerini açıkladı. Açıklanan bilgilere göre yedi ayda limana 96 gemi yükleme ve tahliye operasyonu için giriş-çıkış yaptı.
HOPAPORT’ta 7 aylık süre içerisinde toplam 424.517 ton’luk işlem gerçekleştirilirken, en düşük işlem Ocak ayında 8 gemi ve 36.862 ton ile gerçekleştirilirken, en hareketli ay Mayıs ayı oldu. Açıklanan bilgilere göre Mayıs ayında limana 21 gemi giriş çıkış yaparken, bu ayda 109.130 ton’luk işlem gerçekleştirildi.
Aynı anda 12 gemiye ev sahipliği yapma kapasitesine sahip HOPAPORT bünyesinde Tank terminali, Tahıl terminali ve Çimento terminalinin aktif olarak kullanıldığı açıklanırken, Akaryakıt Terminalinde proje dâhilinde tüm yatırımların yapıldığı, gerekli izinlerin alındığı ve kısa bir süre sonra bu terminalinde hizmete alınabileceği ifade edildi.
HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer açıklanan rakamlar ardından yaptığı değerlendirmede limanlarının en büyük paydaşlarının Rusya ve Ukrayna olduğunu belirtti. Ayrıca bu iki ülke arsında devam eden savaşın liman için belirledikleri hedefe ulaşmada da engel olduğunu ifade ederek “Tüm bu olumsuzluklara rağmen limanımız bünyesinde yapılması gereken yatırımları ve yenileme çalışmalarını yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Limanımızda temel hedefimizi ürün çeşitliliğini artırmak üzerinde kurduk ve Lojistik departmanımızın da bu konuda yaptığı çalışmalar ve girişimler ile bu konuda önemli yol aldık. Bu yılsonundan itibaren bu çeşitliliği de daha da artırarak hedeflerimize ulaşma noktasında tüm departmanlarımızla çalışmaya devam ediyoruz.
HOPAPORT’u kurumsal yapısı ile Ülkemiz, Bölgemiz ve Artvin ve Hopa’mız için ciddi anlamda ekonomik haraketlilik sağlayan ve istihdam sağlayan konumu ile değerlendirmek ve sahiplenmek önemlidir. Limandaki hareket demek başta İlçe ve bölge nakliye sektörü için yarattığı iş potansiyeli ile ciddi ekonomik katkı sağlamaktadır.
Biz HOPAPORT olarak gelişen Dünya ekonomisi içinde hak ettiğimiz yeri almak istiyoruz. Bunun önemli bir yolu da demiryolu ağı bağlantımızın kurulmasıdır. Hopa Batum Demiryolu projesi ülkemizin vazgeçilmez projesi olarak görülmelidir. Kafkasya coğrafyasında oluşan 300 milyar dolarlık pazardan Ülkemizde hak ettiği payı alacaksa bunda Hopa Batum demiryolu projesinin önemli rol oynayacağı kanısındayım.
Çin’den Avrupa’ya ulaşacak Demiryolu ağının Hopa durağında Avrupa’ya ulaşmada HOPAPORT üzerinden Deniz yolu ile sürenin daha da kısaltılmasının tartışıldığı bugünlerde Hükümetimizin de önümüzdeki aylarda Çin’de yapılaması programlanan toplantıya bu koridoru da masaya yatırmalarını önemli görmekteyim. Başta Artvin Milletvekilimiz Sayın Faruk Çelik olmak üzere bu konuda zaman geçirmeden girişimlerde bulunmasının hem Ülkemiz ve hem de İlimiz açından yararlı olacağı kanısındayım.
Biz HOPAPORT olarak sorumluluğumuzun bilinci içinde, yarınların Ülkemiz ve Hopa’mız için daha da güzel olması için aralıksız çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
HOPAPORT