HOPA

Hopalı balıkçılar kopmuş bölgesinde “resif” projesi başlattı

Artvin’in Hopa ilçesindeki balıkçılar en önemli avlak ve mera yeri olan kopmuş bölgesinde sürdürebilir kıyı ve olta balıkçılığı için “resif” projesi çalışması başlattı

Loading...

Abone Ol

22 Eylülde başlayan proje de dalgıçlar eşliğinde dalış yaparak tespit, kayıt ve dip temizliği çalışmaları gerçekleşti.

İstanbul Üniversitesi Su Altı Bölümü ve Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Hocalarından oluşan 11 dalgıç eşliğinde Hopa Limanında kopmuş bölgesine açılarak dalış gerçekleştirdiler.

Hopa Deniz polislerinin eşliğinde dalgıçlar denize dalarak sürdürebilir kıyı ve olta balıkçılığı için denizin dibindeki çöpleri halatlar ile çıkardı.

Başlatılan projede koordinatörlük yapan Tayfun Karaali  “Yapılan tespitlerde çok önemli doğal bir resif alanına sahip olduğumuz ortaya kondu. Bunun dışında deniz dibinin yıllar içinde gırgır ağları ve diğer kıyı balıkçılarının ağlarıyla dolduğunu dalgıçlarımız ve bilim insanlarımız tespit etti. Resif projesinin deniz dibinin temizlenmesinin ardından hayata geçirilmesini ortaya koymuş olduk” dedi.

Ekipte yer alan İstanbul Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Akın Savaş Toklu, denizin dibindeki ağların temizlenmesi gerektiğini belirterek  “Yıllar içinde orada takılıp kalan ağlarla bu doğal resif alanı tamamen kaplanmış vaziyette. Deniz yaşam alanı etkilenmiş vaziyette. Buradaki ağların temizlenmesiyle buradaki canlılık artacaktır. Gördüğümüz manzara bizi fazlasıyla üzdü. Ağlara takılmış ölmüş balıkları gördük. Yengeçler takılmıştı. Buradaki ağların temizlenmesi gerekiyor. Doğal resif olarak altta bir yapı var zaten bu ağlar kaplayınca deniz yaşamı bundan olumsuz şekilde etkilenmiş. Bu ağlar nedeniyle balıklar orada barınamıyor” ifadelerine yer verdi.

Başlatılan proje 24 Eylül Pazar gününde de gerçekleşeceği bildirildi.

Ayla ALKAN