Sokak hayvanlarına ötenazi yapılmasına dair kanun teklifine tüm Türkiye’de olduğu gibi Artvin’de ki hayvanseverler tarafından da tepkiler gelmeye devam ediyor.

Hopa Belediye Meydanında bir araya gelen hayvanseverler, sahipsiz köpeklerin sokaktan toplanarak “uyutulması,” diğer bir deyişle iğne ile öldürülmesini içeren yasa teklifine yönelik protesto gerçekleştirdiler.

Hayvanseverler tarafından gerçekleşen basın açıklamasına vatandaşların yanı sıra Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan’da katılım gösterdi.

“Susma haykır yaşamak haktır”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz dostlarımızı vermiyoruz”, sloganlarının atıldığı basın açıklamasında konuşan hayvansever Nazan Yegen, “ötanazi, bireylerin kendi iradesiyle yaşamına son verme beyanı sonucu uygulanan bir eylemdir. Yaşamak isteyen, yaşam savaşı veren canlılar ve bireyler için böyle bir kavram uygulanmak şöyle dursun, kullanılamaz” dedi.

Whatsapp Image 2024 07 22 At 13.37.33

“Kısırlaştır, Aşılat, Yerinde Yaşat”

Yegen, sokak hayvanları için "kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat" modelinin benimsenmesi gerektiğini vurguladı. 5199 sayılı hayvanları koruma kanununda belirtilen görevlerini ihmal eden yetkililer, resmi kurum ve belediyeler, artan hayvan popülasyonu için çözümü hayvanları öldürmekte gördüklerini bunun yerine sorunun akılcı ve bilimsel yöntemlerle çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Hopa Meydanından yetkililere seslenen Yegen, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Tarım komisyonuna gelen Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde kısırlaştır-aşılat-yerinde yaşat İlkesinden vazgeçilip yakala kısırlaştır tut sahiplendir ya da öldür modeline geçilmek isteniyor. Görüşülecek teklifteki çelişki ve yanlışlıkları Tarım Bakanlığı'nın ve sizlerin dikkatine sunuyoruz; Taslakta ötanazinin Türkiye'de ve Osmanlı Devleti'nde kullanılmış ve sonuç vermemiş olmasına değinilmemiş. Ayrıca, ötanazi, bireylerin kendi iradesiyle yaşamına son verme beyanı sonucu uygulanan bir eylemdir. Yaşamak isteyen, yaşam savaşı veren canlılar ve bireyler için böyle bir kavram uygulanmak şöyle dursun, kullanılamaz.  Bu tarz bir uygulamaya ötanazi denmez, olsa olsa cinayet denir.

Taslağın amacının sokaktaki hayvan nüfusunu kontrol altına almak olduğu söyleniyor. Ama köpek nüfusunu arttıran kök nedenlere dair hiçbir çalışma yok. Gün gibi açık ki, bu yasa geçtiği takdirde, belediyeler barınaklarda katliam yaparken, hayvanlar birileri tarafından üretilmeye, çoğaltılmaya, sömürülmeye, nüfus sürekli olarak artmaya devam edilecek. Bir taraftan hayvan üretimi ve satışı devam ederken, hayvanlar ticari birer mal haline getirilip rant elde edilirken, diğer taraftan sokakta yaşam savaşı veren hayvanların öldürülmesini bize çözüm diye sunmaya kalkıyorlar. Buna kim inanır? Doğu Karadeniz bölgesindeki hayvan popülasyonunun artışında, avlanma ya da diğer gerekçelerle köye götürülen ve kısırlaştırılmayan hayvanların yaz sonunda ilçe merkezlerine bırakılmalarının yattığını çok iyi biliyoruz. Bu da ilçe ve şehir merkezlerindeki hayvan nüfusunun kontrolsüzce çoğalmasına yol açıyor. Sokaktaki kısır ve uyumlu hayvanlarla uğraşmak yerine, işe köylerden ve kırsaldan başlayın ve evine hayvan alan herkesin bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmeleri için sıkı denetimler uygulayın.

“Mücadele Etmekten Asla Vazgeçmeyeceğiz”

Yegen, “Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü başta olmak üzere, dünyada hayvanlar konusundaki otoritelerin tamamı köpek nüfus yönetiminde kısırlaştırma, aşılama ve yerinde yaşatmayı önermektedir. Taslakta belirtilen gerekçelerin neredeyse tamamında veriler ya eksik ya da yanlıştır. Örneğin, trafik kazaları hakkındaki iddiada, tüm trafik kazalarının sahipsiz köpekler nedeniyle olduğu algısı yaratılmaktadır. Türkiye'de sahipsiz köpek saldırılarından ölen kişiler olduğu söyleniyor ama bunun dayandırılabileceği hiçbir sayısal veri yok. Ortaya sürülen rakamlarsa tamamıyla yalan. Taslağın öne sürdüğü iddiaların doğruluğuna asla güvenmiyoruz. Öznenin köpekler olduğu belirtiliyor ama sahipsiz hayvan tanımı da geçtiği için aslında kediler de bu uygulamaya dahil ediliyor. Hepimiz biliyoruz ki, köpekleri öldürmekle kalmayacaklar. Önce köpekleri öldürecekler, sonra sıra kedilere ve diğer türlere gelecek.
Sokakta hayvan istemeyen zihniyeti biz asla kabul etmiyoruz! Bir diğer bahane yaban hayvanlarını koruma niyeti. Eğer böyle bir amaç varsa, neden öncelikle av ihaleleri durdurulmuyor? Yaban hayatının varlığı ve biyoçeşitlilik bu kadar önemseniyorsa bu canlıların yaşam alanlarını yok eden ekokırım projeleri neden durdurulmuyor? Her taraftan inşaat ve rant projeleriyle, madenlerle, HES'lerle, beton duvarlarla ve av ihaleleriyle yaban hayatını yok eden iktidarın yaban hayatını önemsediğine inanacak değiliz! -Bilgehan slogan-X Yıllardır, 5199 sayılı hayvanları koruma kanununda belirtilen görevlerini ihmal eden yetkililer, resmi kurum ve belediyeler, şimdi artan hayvan popülasyonu için çözümü hayvanları öldürmekte görüyor. Görevlerini 20 küsur senedir yapmamışken, kısırlaştırmanın işe yaramadığını söyleyebilecek kadar alçalabiliyorlar. Bu işin gerçek ve bilimsel çözümü belli: Kısırlaştır, aşıla, yerinde yaşat! Son olarak hem bölgedeki hem tüm Türkiye'deki belediyelere sesleniyoruz. Tıpkı Trabzon, Datça ve Milas belediyeleri gibi siz de hayvanların öldürülmesini planlayan bu katliam yasasını geçse bile uygulamayacağınızı tüm Türkiye'ye duyurun. Yasalar yaşatır, öldürmez! Hepimiz farklı siyasi görüşlerden, inançlardan insanlar olarak burada hayvanlar için bir araya geldik. Buradan İstanbul'da ve Ankara'da hayvanların hakkı için parklarda, meydanlarda mecliste toplanan, günlerdir alanlarda nöbet tutan tüm dostlarımıza da selamlarımızı gönderiyoruz! Hayvanların sesi olmak, yaşam hakkını savunmak için canımız pahasına mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz! Toplayamazsın! Hapsedemezsin! Öldüremezsin.”

Whatsapp Image 2024 07 22 At 13.37.33 (1)

Hopa, Reşit Kibar’ı Sonsuzluğa Uğurladı Hopa, Reşit Kibar’ı Sonsuzluğa Uğurladı

Hayvanseverlerin yanında yer alan Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, “Sokak hayvanlarını öldürmek çözüm değil” diyerek hayvanları öldürmeyeceklerini söyledi.

Cihan, “Biz ilk günden bu yana sokak hayvanları konusunda bir mücadele yürütüyoruz. Bu yüzden bugünde burada olmak istedik. Sokak hayvanlarını öldürmek çözüm değil. Bizde bu yasa geçse bile sokak hayvanlarını öldürmeyeceğiz. Öldürmek çözüm değil onun yerine sağlıklı bir şekilde yaşatmak hem vatandaşların huzuru açısından hem de sokak hayvanlarının sağlıkları açısından süreç yürütmek gerekiyor. Veteriner istihdam etmek gerekiyor, hayvanların bakımlarına ilişkin çalışmalar yapmak gerekiyor. Biz bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz. Hangi yasa geçerse geçsin doğru olanı, doğru bildiğimizi hem sokak hayvanları hem de Hopa’da yaşayanların ortak çözüm üretmesi açısından birlikte mücadele etmeye hep birlikte devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Whatsapp Image 2024 07 22 At 13.37.32

Editör: AYŞE ÖZDER