Hopa Belediyesi'nin öncülüğünde farklı kesimlerden bireylerin katılımıyla Hopa'da yeni bir eğitim kooperatifi kuruldu. Bu kooperatif öğrencilerden, emeklilere, sivil toplum kuruluşlarından iş insanlarına kadar tüm Hopa halkının geniş bir katılımıyla oluşturuldu.
Hopa Çağdaş Eğitim Kooperatifi, gönüllülerin bir araya gelerek oluşturduğu bir eğitim platformu olarak dikkat çekiyor. Kooperatifin temel amacı, nitelikli, bilimsel, laik ve demokratik bir eğitim yapısını Hopa'da hayata geçirmek. Bu kooperatif doğrultusunda, eğitimde eşit erişim ve fırsatların sağlanması hedefleniyor.
Hopa Çağdaş Eğitim Kooperatifi sadece bir eğitim kurumu değil aynı zamanda toplumsal dayanışmanın bir örneği olarakda Hopa’da ön plana çıkıyor. Bu kooperatif eğitimde yenilikçi ve katılımcı bir model sunarak, Hopa halkını bir araya getirerek ortak bir hedef doğrultusunda ilerlemelerini sağlayacak.
Kooperatifin kuruluşunda ve yönetiminde yer alan katılımcılar oldukça çeşitli ve geniş bir yelpazeye sahip olarak Hopa’da eğitim için önemli adımlar atamaya başladı.
Hopa Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürü ve kooperatif kurucularından Bülent Topal, kooperatifin temel amacını şu sözlerle ifade etti: "Kooperatifimize üye olan herkesin eşit söz ve oy hakkı vardır. Bu nedenle kooperatif modelini tercih ettik. Eğitim Kooperatifi üzerinden kurulacak okulların sahibi halk olacak."
“Hopa’da ki Çocukların Nitelikli Eğitim Almaları İçin Bu Kooperatifi Kurduk”
Topal, özel sektör okullarının genellikle sermayedarlar ya da şirketler tarafından yönetildiğini, fakat eğitim kooperatifleri üzerinden kurulacak okulların sahibinin halk olacağını vurguladı. "Biz, okullarımızı halkla birlikte yöneteceğiz ve birlikte bilimsel, nitelikli bir eğitime ulaşacağız. Kooperatif modelini bu amaçla seçtik," diyerek, bu kolektif yapının sağlayacağı faydalara dikkat çekti.
Topal, konuşmasının devamında “Biz eğitimi hak temelli olarak görüyoruz ve mağduriyetlerin, yoksullukların sınıfsal olduğunu düşünüyoruz. Hopa'da pek çok aile, çocuklarını daha nitelikli bir eğitim almak için Arhavi'ye, büyük şehirlere veya Batum’a gönderiyor. Biz, Hopa'daki tüm çocukların bilimsel, laik ve nitelikli bir eğitime ulaşmasını hedefliyoruz. Bu yüzden kooperatif modelini tercih ediyoruz. Kooperatif modelinin avantajı, demokratik ve katılımcı bir yapıya sahip olmasıdır. Ayrıca, kar amacı gütmeyen bir modeldir ve elde edilen karlar, başka eğitim faaliyetlerine aktarılacaktır. Kooperatifimize üye olan herkesin eşit söz ve oy hakkı vardır. Bu nedenle kooperatif modelini tercih ettik. Özel sektör okullarının sahipleri genellikle sermayedarlar ya da şirketlerdir. Ancak eğitim kooperatifleri üzerinden kurulacak okulların sahibi halk olacaktır. Biz, okullarımızı halkla birlikte yöneteceğiz ve birlikte bilimsel, nitelikli bir eğitime ulaşacağız. Kooperatif modelini bu amaçla seçtik. Türkiye'de bilimsel ve nitelikli eğitim alanında bir boşluk olduğunu düşünüyoruz. Bizim savunduğumuz şey kamusal, parasız ve nitelikli eğitimdir. Hopa'daki YKS ve LGS sonuçlarına bakıyoruz. Hopa'daki öğrencilerimizin çok azı Fen Lisesi kazanabiliyor. Hopa'daki öğrencilerin büyük bir kısmı dışarıda eğitim almak zorunda kalıyor. Biz, Hopa'daki çocukların kendi ilçelerinde nitelikli bir eğitim almasını sağlamak için bu kooperatifi kurduk” ifadelerine yer verdi.
Kooperatifin kurucu üyelerinden Mali Müşavir Osman Akyürek, Hopa’da 20 gün önce Hopa Çağdaş Eğitim kooperatifini Kurduklarını söyleyerek “Bu kooperatifin asıl amacı, Hopa'da laik, demokratik, çağdaş bir eğitimin temellerini atmaktır. Buradaki eksiklikleri gördük ve özel sektör girişimi olarak değil, halkımızın gönlünde yer bulan imece usulü dayanışmayı hayata geçirmek amacıyla bir araya geldik. Hiçbir siyasi fark gözetmeksizin, Hopa için, bölge için ve ülke için eğitime katkı sağlamak amacıyla bu kooperatifi kurduk. Artvinliler, Hopa'lılar, Kemalpaşalılar olarak el birliğiyle bu projeyi hayata geçireceğiz. Hopa'da Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Deniz Lisesi bulunmamaktadır. Birçok ilden büyük ve güçlü olan Hopa'da eğitimdeki bu eksiklikler bizi gerçekten üzmüştür. Hopa'nın iş insanları, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odası ve Hopa Belediyesi'nin desteğiyle bu eksiklikleri gidermek amacıyla toplantılar yaptık. Diğer illerde başarılarını gördüğümüz ve burada da dayanışma örneği sergileyebileceğimizi düşündüğümüz eğitim kooperatifini kurmaya karar verdik.”
“Eğitimi Belli Bir Seviyeye Taşımayı Hedefliyoruz”
Emekli memur ve kooperatif kurucularından Gürbüz Akyüz, Hopa’da ihtiyaç olan eğitim sistemini düzene getirmeyi amaç edindiklerini belirterek “Eğitim, Hopa'da ve Türkiye çapında oldukça zayıf. Hopa'da eğitim, il genelinde sondan birinci sırada. Hopa'daki eğitimi düzene sokmak için gönüllüler olarak bir araya geldik ve eğitimi en azından belli bir seviyeye taşımayı hedefliyoruz. O nedenle gönüllülerin desteğini alarak kendimize amaç edindik. Bu amaçlarla önce bir kreş, arkasından ilkokul sonra ortaokul sonra lise ve üniversite ve yurtlar açmak. Hopa’da ki boş olan ve ihtiyaç olan eğitim sistemini düzene getirmek istiyoruz. Bu nedenle son derece duyarlı hemşerilerimiz var. Hepsinin de desteğini aldık ve niyet edip bu kooperatifi kurduk. İnşallah bunun arkasını getireceğiz” dedi.
İnşaat mühendisi ve kooperatif kurucularından Gülçin Ustabaş, Hopa halkını kooperatife katılmaya davet ederek “Hopa'da nitelikli, bilimsel eğitime destek vermek ve aynı zamanda sosyal adaleti sağlamak için eğitim kooperatifi kurduk. Bu amaçla, Hopa halkını kooperatifimize katılmaya ve bize destek vermeye davet ediyoruz” dedi.
“Geleceğimizi Kaliteli Bir Eğitimle Güvence Altına Alabiliriz”
Turizmci ve kooperatif kurucusu Hatice Çakmak Korkmaz ise; “Bir anne olarak, Hopa'daki eğitim seviyesini daha iyi bir noktaya taşımak için değerli arkadaşlarımla birlikte kooperatifimizi kurmaya çalışıyoruz. Geleceğimizi ancak kaliteli bir eğitimle güvence altına alabiliriz” şeklinde konuştu.
Avukat ve aynı zamanda kooperatif kurucusu olan Sümeray Çelik, eğitimde yaşanan düşüşlerin kendilerinin dikkatini çektiğini bu nedenle model olarak eğitim kooperatifi modelini seçtiklerini kaydetti.
Çelik, “Bu kooperatifi seçme nedenimiz, demokratik olması ve vakıflarda olduğu gibi bir mütevelli heyeti yönetimi yerine herkesin aynı anda karar sahibi, söz sahibi olabilmesidir. Kooperatifi doğru bulmamızın sebebi de budur. Kendi çocuğum da Hopa'da okuyor ve bu sıkıntıları birebir yaşıyoruz. Şöyle ki; ilkokul ve ortaokul düzeyinde çocuklarımız iyi bir eğitim alabiliyor ancak lise düzeyine geldiklerinde, başarılı öğrencilerimiz çoğunlukla Arhavi'ye, hatta Trabzon, İstanbul ve Ankara gibi şehirlere gitmek zorunda kalıyor. Biz Hopa'da çocuklarımızın burada kalabileceği, nitelikli bilimsel eğitim alabileceği bir ortam yaratmamız gerektiğini düşündük. Onların bu hakka sahip olduğunu ve bu sebeple kooperatifi kurma fikrinin aklımıza geldiğini söyleyebilirim” dedi.