Hopa’da sanayi bölgesindeki dükkânlara ulaşımı sağlayacak bağlantı yolu inşa edilmediği için dükkanlara ne araç ne de yaya ulaşımı sağlanabiliyor bu nedenle iş yerleri fiilen kapalı durumda. Esnaflar kira, vergi ve gider yükü altında ezilirken yetkililerin çözüm üretmemesi bölgedeki mağduriyeti artırıyor.
İddiaya göre, yol inşaatını üstlenen yüklenici firma 6 metre genişliğinde bir alan bıraktı. Karayolları yetkilileri, “Yol bırakıldı, gerisi belediyenin işi” diyerek sorumluluğu Hopa Belediyesi’ne yönlendirdi. Ancak belediye cephesinden yapılan açıklamada söz konusu alanın Karayolları tarafından istimlak edildiği ve bu nedenle belediyenin oraya müdahale yetkisinin bulunmadığı ifade edildi.
Bu açıklamalar arasında kalan esnaf ise iş yerlerine erişemedikleri için faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.
“Vergimizi Veriyoruz, Ama İş Yerimize Giremiyoruz!”
Mağdur olan esnaf duruma tepkili. Birçok iş yeri sahibi, iş yapamamalarına rağmen kira ödemek zorunda kaldıklarını ve mal taşıyamadıkları için ticaretin durma noktasına geldiğini belirtiyor.
Bir esnaf yaşadığı durumu şu sözlerle özetledi: “Biz devletle mi uğraşacağız, yoksa işimizi mi yapacağız? Herkes sorumluluğu birbirine atıyor. Olan bize oluyor. Bu devletin yolsuzluğu değil, resmen yol yoksunluğu! Böyle bir mağduriyet görülmemiştir.”
Esnafı temsil eden Avukat Tuğba Çağlar, yaşanan durumun sadece altyapı eksikliği değil bir kamu yönetimi krizi olduğunu belirtti. Çağlar, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:“Vatandaş devlet karşısında mağdur konumundadır. Devlet, kamu hizmeti sunarken doğacak zararları önleyecek şekilde hareket etmelidir. Ancak Hopa’da devletin iki kurumu arasında sıkışan esnaf yalnızlığa terk edilmiştir. Bu kabul edilemez.”
Yaşanan skandala tepki gösteren bir başka bölge sakini ise şu çarpıcı yorumu yaptı: “Bir şehirde esnaf artık derdini anlatamıyor, sorusuna cevap alamıyor ve hak aradığında ceza tehdidiyle karşılaşıyorsa, orada sadece ekonomi değil, hukuk da kepenk kapatmıştır. Hopa’da yaşanan tam olarak budur.”
Hopa’daki bu durum, devlet kurumları arasındaki iletişim eksikliğinin ve plansızlığın vatandaş üzerindeki yıkıcı etkisini gözler önüne serdi. Hopa halkı ve mağdur esnaflar, yetkililerden somut ve kalıcı bir çözüm bekliyor.