“TÜİK’in açıkladığı enflasyon uydurmadır” “TÜİK’in açıkladığı enflasyon uydurmadır”

Hopa Belediyesi, Ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumunda plan ve bütçe komisyonuna havale edilen Afet Eylem Planı maddesini komisyondan geldiği şekilde meclis üyelerine sunuldu.

Afet Eylem Planı hakkında açıklama yapan Afet İşleri Müdürü Dilaver Akdemir, ilçenin sahip olduğu coğrafya yapısı nedeniyle Türkiye genelinde ve Hopa ölçeğinde doğal afetlerden en fazla etkilenen ilçeler arasında yer aldığını belirtti. Heyelan ve sel afetinin sıklıkla yaşandığını Hopa Belediyesi olarak mücavir alan sınırları içerisinde afetlerin vereceği zararları en aza indirmek, afet öncesi alınması gereken zararları azaltma çalışmaları ve insanların afetler konusunda duyarlı ve hazırlıklı olması amacıyla Hopa Belediyesi Afet Eylem Planı hazırlandığını ifade etti.

Hopa Afet1 (1)

Afet İşleri Müdürlüğü olarak 13 Ağustos 2024 tarihinde üniversitelerin değerli akademisyenleri, STK’lar ve konusunda uzman kişiler ile Hopa Belediyesi Afet Eylem Planı Çalıştayını gerçekleştirdiklerini söyleyen Akdemir, “ 13 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen çalıştay programı sırasında çalıştaya katılanlardan ilgili görüşler alınarak Hopa Belediyesi Afet Eylem Planına son şekil verilmiş ve son hali yazılı şekilde gönderilmiştir. 7 Ekim tarihinde yapılan belediye meclis toplantısında Afet İşleri Müdürlüğünün mecliste konuşulan iki konusu görüşülmek üzere imar komisyonuna ve plan bütçe komisyonuna havale edilmiştir. 20 adet eylem planı komisyon üyelerince oy birliğince kabul edilmiştir” dedi.

20 adet eylem planının olduğunu bunların içerisinde 16 tanesinin “Afetlere Dirençli ve Sürdürebilir Yaşam Alanları Oluşturmak”, diğer dört maddenin de “Afetlere Karşı Dirençli Bir Toplum Oluşturmak” üzerine tespitler yapıldığı belirtildi.

Eylem planlarını maddeler halinde sıralayan Akdemir, “Hopa’da görülen her bir afet için ilgili tüm paydaşlara belediye, AFAD İl Müdürlüğü, Üniversiteler, STK’lar ve benzeri ile iş birliği protokolü yapılarak çalışma planı oluşturulması ve çalışma gruplarının belirli aralıklarla toplantıların sağlanması. Belediyenin alt yapı ve üst yapı envanterlerinin gözden geçirilmesi ve özellikle müdahale aşamasında kullanılmak için alternatif yol güzergahların belirlenmesi. Belediyenin afet işleri müdürlüğü bünyesinde yer bilimleri konusunda uzman personeller sayısının artırılması ve meslek disiplini dikkate alınarak teknik konuların desteklenmesi. Afetzedeler için afet sonrasında kullanılacak geçici barınma alanlarının tespit edilmesi. Afet müdahale ekipleri için barınma alanlarına ekiplerinin çalışmalarını planlayacağı yönetim merkezlerinin ve müdahalede kullanılacak araç ve ekipmanlar için park alanlarının tespit edilmesi. İnşaat moloz atıklarının çay budaması, çay sökümü veya yeni çaylık alanların oluşturulması sonucu atıkların pullu dere yataklarına dökümünün engellenmesi.

Mücavir alan sınırları içerisinde direnaj kanallarının, mazgallar ve rögarların temizlenmesi bakıma geçilmesi, çalışır vaziyette tutulması, ihtiyaç duyulduğunda yeniden yapılandırılması. Afet müdahale planının oluşturulması için çalışmaya başlanması, afet yönetiminin organize edilmesi, paydaşların belirlenmesi ve afet sonrası oluşacak halk sağlığı sisteminin planlanması. Heyelan, sel, taşkın, çığ gibi doğal kaynaklara ilişkin arşivlerin incelenmesi ve güncel envanterlerin oluşturulması. Sel, taşkın olayları için envanterlerin oluşturulması amacıyla Hopa’da ki akarsular üzerinde bulunan akım gözlem istasyonlarının ölçüm verilerinin temin edilmesi. Ölçüm ekipmanlarının durumlarının gözden geçirilmesi ve ihtiyaç duyulan akarsulara yeni istasyonların kurulması. Hopa çevresinde meteoroloji istasyonlarının ölçülen uzun yıllara ait meteorolojik verilere sıcaklık, yağış vb. temin edilmesi ve zamansal analizlerin gerçekleştirilerek eğimlerin belirlenmesi. Güncellenmiş envanterlerin verileri ile sel, taşkın duyarlılık tehlike ve risk haritalarının oluşturulması. Belediye mücavir alanları içerisinde yapı envanterlerinin periyodik olarak her yıl güncellenmesi. İmar planlarının afet eylem planındaki değerlendirilmeleri mikro bölgeleme ve jeolojik-jeoteknik etütlere dayalı olarak yeniden değerlendirilmesi. Enerji nakil hatları, trafolar ve baz istasyonları gibi kritik tesislerin zarar görülebilirlik derecesinin belirlenmesi, riskli alanlarda ki kritik tesislerin yükseltilmesi veya güçlendirilmesi afet anında veya sonrasında seyyar baz istasyonlarının tedarik edilmesi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol yapılarak ilkokul seviyesinde başlanarak tüm vatandaşlara temel afet bilinci eğitimlerinin verilmesi sağlanması. Doğal afet sigortaları konusunda vatandaşları bilinçlendirilmesi. Belediye mücavir alan sınırları içerisinde dezavantajlı grupların yaşlı ve engellilerin tespit edilmesi ve envanterlerin tutulması. Toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı bir afet yönetim anlayışının belirlenmesi ve uygulanması.”

Belirlenen Afet Eylem Planı, komisyondan geldiği şekilde görüşülerek meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. Hopa’da yaşanılacak afetler için Afet Eylem Planı yürürlüğe girdi.

Editör: AYŞE ÖZDER