HOPA

Hopa Ziraat Odası fidan satışına başladı

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, oda olarak meyve fidanlarını uygun fiyata üretici ile buluşturduklarını kaydetti.

Loading...

Abone Ol

Baharın müjdecisi cemrenin havaya ve suya düşmesinin ardından Ziraat Odalarında da hareketlilik başladı.

Bu kapsamda Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, vatandaşlara piyasa şartlarının altında meyve fidanı satışına başladıklarını belirtti.

Hopa Kemalpaşa Ziraat Odası tarafından limon, mandalina, portakal, Trabzon hurması, çikolata hurması, siyah dut ve kamkat fidanlarının yanı sıra ilk defa deneyecekleri kavun ağacı fidanının satışı başlatıldı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Muti, “Cemre suya ve havaya düştü toprağa da düşmesine az kaldı. 21 Mart’ta cemrenin toprağa düşmesi ile de doğa uyanıyor. Bu tarihten itibaren de tarım çalışmalar da başlıyor. Üreticilerimiz şuan toprağa tohum ekmesin çünkü donma ihtimali yüksek. 15-20 gün daha beklemeleri gerekiyor toprağa ürün ekmek için. Biz Hopa Ziraat Odası olarak ilk aşamada üreticilerimize meyve fidanları getirmeye başladık. Hem fiyatı uygun hem de mühendis arkadaşlarımızın çalışmaları neticesinde belirlediğimiz toprağa uygun meyve fidanları getirdik. Hopa ve Kemalpaşalı üreticilerimize meyve fidanı tedarik etmeye dün itibariyle başladık. Vatandaşların olumlu geri dönüşleri var. Fidanlar hızlıca tükeniyor.” dedi.

Meyvesiz toprak kalmasın sloganı ile yola çıktıklarını kaydeden Muti, “Her diktiğimiz meyvenin doğadaki tüm canlılara hizmet ediyor. Bizim hedefimiz de tüm canlılara hizmet etmek. Bütün odalar aynı amaca yani çiftçisine hizmet ediyor. Biz aşırı kar gütmeyen kuruluşlarız. Şuanda piyasanın altında satış yapıyoruz. Piyasada narenciye fidanları çok yüksek fiyata satılıyor. Bizler onun oldukça altında fiyatla fidanları vatandaşla buluşturuyoruz. Çiftçiler üretmese Türkiye aç kalır. O yüzden üretmeliyiz. Her ne kadar ürettiklerimizden kar elde etmese de maliyetin altında hayat sürsek de üretmek zorundayız. Toprağı boş bırakmak doğru değil. Biz üretmesek Türkiye aç kalır.” diye konuştu.

Son 15 yılda Türkiye çiftçisinin ve tarımın kötüye gittiğini belirten Muti, “2002 verilerine göre Türkiye’de 15 milyon çiftçi varken günümüz verilerinde 5 milyon civarında çiftçi var. Bu Türkiye’de Yüzde 150 oranında çiftçi toprağını terk etmiş demektir. Tarım yapmayan bir ülke ayakta duramaz. Bizim bölgemizde çay çiftçisi çok onlar da zarar ediyor. Tarım politikası böyle giderse sistem çöker. Dolayısıyla üretim olmazsa aç kalırız.” ifadelerini kullandı.

Çay sezonuna da az kaldığını aktaran Muti açıklamasında şunları kaydetti: “Üreticilerimiz şuan çaylarını gübrelemeye hazırlanıyorlar. Türkiye’de diğer tarım alanlarında olduğu gibi çay tarımında da sorunlar var. Gübre maliyeti 15 liranın üzerinde. İşçi maliyeti geçen yıl kilo bazlı 4-5 liraydı. Bu yıl muhtemelen 8 liradan başlayacak. Gübre, işçilik, budama gibi maliyetleri baz aldığımızda bir kilo çayın maliyeti 16 lira gibi bir bütçe çıkıyor devlet üreticinin de kazanmasını istiyorsa bunun üzerinde fiyat belirlemeli aksi halde üretici zarar ediyor. Gübre desteklemesini arttırmak gerekiyor.”