Hopa Belediyesi “güvenli sokaklar, sağlıklı hayvanlar” projesi kapsamında Hopa’daki sokak köpeklerini kısırlaştırma işlemlerini başlattı.
Hopa Borçka Karayolunun yaklaşık 9. Kilometresinde bulunan Cankurtaran Mevkiindeki Hayvan barınağında gönüllü veterinerlerce başlatılan çalışmada, ilçede gezen başıboş sokak köpekleri yakalanarak kısırlaştırılıp kimlik oluşturmak için çip takılacak.
Hayvan barınağında yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, hayvanları uyutarak öldürmenin doğru olmadığını ilgili kurum ve gönüllülerle işbirliği ile çözüm bulunabileceğini kaydetti.
Başlatılan kısırlaştırma çalışmasının devam edeceğini kaydeden Cihan, “Cankurtaran’da Hopa Belediyesinin barınağında sokak hayvanlarının yaşam hakkını savunmak üzere burada bugünden itibaren kısırlaştırma çalışmasına başladık. Önce erkek hayvanları sonrasında da dişi hayvanları kısırlaştıracağız. Burada gönüllülerimiz var, veterinerimiz var, çalışan arkadaşlarımız var. Hep birlikte buranın koşulları da daha iyi hale getirerek tabii ki bütün sokak hayvanlarını kısırlaştırmaya başladık. Bu, bu sürecin ilk adımı sonrasında beslenme yerlerine ilişkin, hayvan sağlığına ilişkin ya da sokakta oluşan sorunlara ilişkin çalışmalarımızı da aynı şekilde devam ettireceğiz. Bir taraftan burada aşılama yapıyoruz, bir taraftan sokak hayvanlarını çipliyoruz. Yani şu anda Hopa’daki kısırlaştırma yaptığımız bütün sokak hayvanlarının kulağında bir küpe göreceksiniz. Aynı zamanda görülmeyen kısımlarında deri altında da çip var. Bu çipsayesinde onların kimlikleri hakkında, yapılan işlemler hakkında bilgiyi kolayca alabileceğiz. Fotoğraflarını çekiyoruz, listeliyoruz. Dolayısıyla Hopa’daki bütün sokak hayvanlarıyla ilgileneceğiz. Bize destek olacak, bizimle beraber çalışma yönetecek olan Hopalılara çağrımızdır, bu sokak hayvanları sorununu birlikte aşmak istiyoruz.” dedi.
Hopa’da yaklaşık 300 civarında sokak köpeği olduğunu tahmin ettiklerini kaydeden Cihan, bu çalışma ile hayvanların sayısı hakkında da bilgi edinmiş olacaklarını aktararak, “Bu yaptığımız çalışmayla beraber bir envantere de ulaşmış olacağız. Fotoğraflarıyla, kimlik bilgileriyle, aşı bilgileriyle, dolayısıyla bu çalışmanın bir amacı da o tam sayının tespit edeceğiz ama sadece sokakta dolaşan hayvanlar değil, sokak köpekleri değil, onun dışında bahçelerimizde bulunan sokak köpekleri de var. Ya da yarı evde yaşayan yarı bahçede yaşayan köpekler var. Onların kısırlaştırılmasına ilişkin de çağrımız olacak. Aynı zamanda evdeki hayvanlarımızın da kısırlaştırma, basına yönelik bir sonraki adımda destek olmak istiyoruz. Yani Hopa’daki bütün sokak hayvanlarının, evdekilerin ya da bahçede olanların ya da köyde olanların tamamının kısırlaştırılması sayesinde ancak sayıyı biz bir kontrol altına alabiliriz. Hepsinin envantere girmesi durumunda bir sayıyı kontrol altına alabiliriz. Bunun için özenle bu süreci takip edeceğiz. Vatandaşlarımızdan da bu sürece katkı vermelerini kısırlaştırılmamış sokak hayvanları varsa ya da evlerinde besledikleri hayvanlar varsa onların da kısırlaştırılması için bizimle iletişime geçmelerini rica ediyoruz.” diye konuştu.
30 gün boyunca sahiplenilmeyen sokak hayvanlarının uyutulması yasa tasarısının doğru olmayacağına değinen Cihan, açıklamasında şunları da kaydetti: “Bir yasa tasarısı var sokak hayvanlarının barınaklarda 30 gün süre boyunca tutulması ve sahiplendirilmeye çalışılması sahiplenilmezse eğer uyutulması yani diğer anlamıyla öldürülmesi yönünde bir yasa tasarısı geçirilmeye çalışılıyor. Biz bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Bunun alternatifleri var. Biraz ilgilenerek gönüllülerle, hayvan severlerle işbirliği yapılarak sokak hayvanlarıyla mücadele edilebilir. Dolayısıyla biz bunun örneğini aslında burada gösteriyoruz. Sayıyı kontrol altına almak çok kolay. Zaten aşıyla ilgili kısırlaştırma ile ilgili burada harcadığımız bütçenin büyük oranını gönüllüler bir kampanya yaptılar ve topladılar. Gönüllü veterinerimiz yine aynı şekilde sadece masrafların ödemelerini alıyorlar. Onun dışında gönüllü olarak çalışma yapıyorlar. Dolayısıyla bu bir maliyet meselesi değil, bu bir bütçe meselesi değil. Sadece bunu yapmak bir yol haritası belirlemek ve gönüllülerle, uzmanlarla beraber çalışmak. 1910 yılında da benzer bir köpeklerin toplanması ve öldürülmesi süreci de yürütülmüşİstanbul’da bundan da haberdarız ama gelin görün ki bir sonuç, bir çözüm üretmemiş. Dolayısıyla yine aynı şey yapılsa bile yine bir sonuç olmayacaktır bunun en önemli çözümü gerekli kurumlar ile gerekli işbirliklerini sağlayarak bu sorunu devamlı bir şekilde takip etmek. Bu konuda çalışma yapmak biraz vatandaşların eğitilmesi, biraz kurumların görevlerini yerine getirmesi zaten gönüllerin desteğiyle bu sorunu çözmekdevamlı kontrol altında tutmak bu sorunun çözümü için bence en önemli yoldur. Biz de bunu Hopa çevresinde yapmaya çalışıyoruz. Hopa bölgesinde yapmaya çalışıyoruz. Bu sürecin sonunda da sayılarını kontrol altına alarak sokak hayvanlarının sokakta yaşanan bu huzursuzluğu yaklaşık 6 ay içerisinde çözmüş olacağımızı düşünüyoruz.”