Borçka’da lastik işi ile uğraşan 50 yaşındaki Osman Tunç, internetten görüp merak ettiği pelet sobayı üreterek iş yerinde kullanmaya başladı.
13 yıldır lastikçilik işi ile uğraşan Tunç, daha önceden kaynakçılık yaptığını bu nedenle geçmiş yıllardan kalan bilgi birikimi ile internette görüp merak ettiği sobayı ürettiğini söyledi.
Hobi olarak ürettiği pelet sobada, sıkıştırılmış talaşın yakıt olarak kullanıldığını içindeki tasarım sayesinde birçok köy evleri ve ofisler başta olmak üzere birçok alanda yaygın bir şekilde tercih edildiğini belirtti.
Borçka’da tasarımı ile ilk sobayı üreten Tunç ev, kafe, bungalov evler ve dağ evlerinin yanı sıra iş yerlerinde de tercih edilip çevreci ve modern görünümüyle ilgi çektiğini aktardı.
Diğer sobalardan farkını anlatan Tunç “ Farkı görselliğidir, ısı olarak bunu çok yaktıkça çok pelet gider, odun gibi değildir. Odunun çuvalı bugün 120 lira olduysa günde 2-3 çuval yakabiliyorsun odun ile. Bu sobada bulunan kovadan 2-3 tane yaktın mı yetiyor sana. Kapalı ortamda devamlı yakamazsın çok ısıtır çünkü. Diğer sobalar gibi evleri kirletmez.”
“Farklı şekilleri de var ben yaparken bu modeli seçtim. İnternette gördüm daha önce kaynakçı olduğum için merak ettim ve yaptım. Dört günümü aldı ilk etapta ama tabi ki seri yapacak olsam üç güne indirebilirim. Talep oldukça üretime geçeriz. Borçka’da ben hiç görmedim böyle soba, bu biraz zevk meselesi insanlar isterse yaptırabilir” diye konuştu.
Ürettiği ilk sobayı iş yerinde kullanan Tunç, vatandaşların talebi oluşursa seri üretime geçeceğini aktardı.
Ayla ALKAN