Borçka Avcılar ve Atıcılar Kulübü Derneği Başkanı Hasan Karacan, 2023 yılı avlanma maliye kodu 9148 ile alınan harç tutarının yıl içinde 2010 TL iken yılın ortasında ek vergi ile 1517 TL, yıl sonunda Ocak 1.01.2024 yılında artış ile 2402 TL olduğunu söyledi.

Karacan, T.C. Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünün yıllık pul ücretinin 2023 yılı için 1000 TL ayrıca tahsil edildiğini ve 2025 yılı artış oranının henüz kesinleşmediğini aktardı. 2004 yılında Resmi Gazetede yayımlanan 44 Seri No.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliğine göre avlanma harcı yasal olarak yaklaşık 130 bin avcıdan her yıl düzenli olarak alındığını ifade etti. 

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu Avlanma hakkını, avcılık belgesine sahip olan kişilerin yıllık avlanma izin ücreti ödeme koşulları ile elde ettiği hak olarak tarif edildiğini söyleyen Karacan, “ Avcılarımız her yıl düzenli olarak Avcılık yapma hakkını elde etmek için, avlanma izin ücretini her av yılı için ayrı ayrı ödemektedirler. Bu sorumluluğu yerine getirmek yasal olarak avlanmak için yeterlidir. Fakat 99 yılında bir deprem ile karşılaşmıştık maliye bakanı bir sefere mahsus olarak avcılardan harç talep etti bunun ile alakalı kimse sesini çıkarmayınca bu yıllarca devam etti ve resmi olarak 2004 yılında kesinleşti. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununa uyarak Avcılık hakkını elde etmek için gerekli yasal ödemeyi yapan avcılarımızdan ilave olarak T.C. Maliye Bakanlığımız avlanma harcı adı altında her yıl yeni bir ödeme tahsil etmektedir” dedi.

Yaşanılan bu durumun ülkede bulunan yaklaşık üç milyoncivarı kişinin belgesiz ve avlanma izin ücreti ödemeden "yasa dışı" olarak denetlenemeden ve kayıt altına alınamadan avlanmasına neden olduğunu söyledi. 

Karacan, “Bu durum aynı zamanda, her türlü vergiden muaf, kayıtsız yasa dışı av silahı satışlarını arttıran yegane sebeptir. Polis ve Jandarma kayıtlarında belgeli silahların dışında milyonlarca silahın belgesiz ve vergisiz olarak alınıp satıldığı duyumları mevcuttur. İnternetteki yaklaşık 250-300TL civarı yoğun satışlar buna örnektir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımız tarihten ve kültürümüzden gelen geleneklerimiz neticesinde avcılığa ve av silahlarına karşı son derece ilgilidir. Bununla birlikte, bu önemli potansiyelin yukarıdaki temel sebeplerle ekonomiye katkısı sağlanamamaktadır. Ayrıca, avlanma harcı uygulamasının dünyada diğer devletlerde uygulaması bulunmamaktadır. Tıpkı ehliyetlerde olduğu gibi avlanma harcının bir kez alınması emsal bir durumdur. Avlanma hakkı için yeterli olan "Avlanma İzin Ücreti" dışında bir başka bedelin "Avlanma Harcı" adı altında alınması devletimizin temel ilkeleri olan, İnsan Haklarına Saygılılık, Sosyal Devlet, Hukuk Devleti ve eşitlik ilkeleri ile bağdaşmamaktadır. Bu durum aynı zamanda, kayıt altına alınamayan, bilinmeyen ve denetlenmeyen eli silahlı kişilerin oluşmasına neden olmaktadır” ifadelerine yer verdi.

“Kanun ve Nizamlara Göre Avcılığı Aşılayalım”

Yol Ulaşıma Açıldı Yol Ulaşıma Açıldı

Avlanma harcının, avcılık belgesi alınırken bir kereye mahsus tahsis edilmesinin uygun olacağını dile getiren Karacan, tüm derneklere seslenerek şu ifadelere yer verdi; “Bu maliyede haksız olarak alınan miktarın tamamen avcıların bu avı bırakması anlamına geliyor. Kaçak avcılığa teşvik etmek amacına geliyor. Bütün dernek başkanlarına sesleniyorum arkadaşlar bilinçlenelim, bilinçlendirelim. Kanun ve nizamlara göre avcılığı arkadaşlara aşılayalım bizler bunun için buradayız. Cimerin sayfasından talep oluşturarak, istek yaparak gelir dairesi başkanlığı harçlar müdürlüğüne maliyede alınan avcılık harcının uygun olmadığını belirterek bunun ile alakalı düzenleme yapılması gerekir. Ben başvuru yaptım cimere cevap olarak “talebiniz mevzuat değişikliği gerektirmekte olup yapılacak çalışmalarda dikkate alınmak üzere not edilmiştir” diye cevap geldi. Tabi bunu ne kadar çoğaltırsak belki sesimizi daha erken duyururuz bu haksızlığın karşısına durmuş oluruz

Editör: AYŞE ÖZDER