ARTVİN

Hayata döndürülen asırlık eşyalar ilgi topladı

Artvin’de, Gaziantep El İşlemeciliği kursiyerlerinin yeniden canlandırdığı geleneksel ürünler ilgi gördü.

Loading...

Abone Ol

Halk Eğitim Merkezi’nde Gaziantep El İşlemeciliği Kursu veren Usta Öğretici Sermin Koçak, unutulmaya yüz tutmuş Gaziantep El İşlemeciliği sanatını ve kursiyerlerin yaptığı ürünleri vatandaşlara tanıttı. 
Hayat Boyu Öğrenme Haftası kapsamında Artvin Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kurs tanıtım standında Gaziantep El İşlemeciliği kursunun ürünleri de yerini aldı. 
Yıl boyunca yapılan ürünlerin sergilendiği standa gelen vatandaşlar, Gaziantep El İşlemeciliği sanatı ve kursu hakkında bilgi aldı. 


Bakır tencere, bakır tepsi, bakır tava gibi birçok ürünü kursa getirerek işleyen ve yenileyen kursiyerlerin yaptıkları ürünler ilgi gördü. 
Artvin’de Bakırcılar Çarşısı oluşturmak istediklerini ifade eden Koçak, “Gaziantep El İşlemeciliği adı altında başladık. Artvin’e özgü şeyler yapıyoruz. Bakır fabrikası olan ilimizde birçoğumuzun evinde eski bakır eşyalar bulunuyor. Biz bunları değerlendirmek hem de kursiyerlerimize maddi kazanç sağlamak istedik. Ölmeye yüz tutmuş bu sanatımızı kentimizde yeniden canlandırdık. Burayı ziyaret eden vatandaşlarımızın ilgisini çekerse seneye kursa davet ediyoruz.” diye konuştu. 
Kente özgü endemik bitkiler ve hayvanlar ile çizimlerini desteklediklerini aktaran Koçak, kursiyerlerin el emekleri ile özgün ürünler ortaya çıkarttıklarını kaydetti. Koçak, asırlık ürünleri yeniden hayata döndürdüklerini belirtti. 


Koçak, antika konumundaki eşyaların değerlendiğini ve dekoratif açıdan estetik bir hale geldiğini kaydetti. 
Yapım aşamasından bahseden Koçak, kursiyerlerin karbon kağıdıyla baskı olarak çizim yaptığını daha sonra çekiç ve çivi ile işleme oluşturduklarını belirtti. Eski olan tozlu bakırların temizliğini yapıp işlemeye başladıklarını sonrasında vernikleyip uzun zaman kalabilecek şekle getirdiklerini ifade etti.