Dolu Yağışı Beyaz Örtüyle Kapladı Dolu Yağışı Beyaz Örtüyle Kapladı

Şavşat Kültür ve Sanat Evi tarafından düzenlenen “Hayat ve Sanat Üzerine Müzikli Şiirli Buluşma” etkinliğinde sanat ve şiirin toplumsal değişim üzerindeki rolü ele alındı. 

Etkinliğe Yazar ve Eski CHP Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, Şair Haydar Ergülen ve Müzisyen Erdal Güney katıldı. Katılımcılar, sanatın bireyler ve toplumlar üzerindeki etkilerini derinlemesine tartışarak izleyicilere ilham verdi.

874Ddf1F 392F 4068 B047 07904Af625Bd
Etkinlikte söz alan Zeynep Altıok Akatlı, Türkiye’de mevcut iktidarın kavramların içini boşalttığını vurguladı. Akatlı, "Bu iktidar önce kavramların içini boşalttı ve bize bambaşka şeyler tanımladılar. Artık bildiğimiz demokrasi, bildiğimiz barış, bildiğimiz özgürlük yok," dedi. 

İktidarın, kendi beğenmediği kişileri cezalandırma özgürlüğünü savunduğunu ifade eden Akatlı, Türkiye’de özgürlüğün sadece iktidarın tekelinde olduğuna dikkat çekti.

874Ddf1F 392F 4068 B047 07904Af625Bd

Akatlı, konuşmasının devamında Gezi Direnişi’ne değinerek "Gezi, bize 31 Mart zaferini getirdi" diyerek, kazanılan başarıları sahiplenmenin önemine vurgu yaptı. "Başardıklarımızı sahiplenmek bizi bir yere getirecek" diyen Akatlı, mücadelenin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Etkinlikte söz alan Şair Haydar Ergülen ise laikliğin sanatın temel bir unsuru olduğuna dikkat çekti. "Hayat laiktir, yaşam laiktir, doğa laiktir. Biz doğadan geldik, sanat da laiktir" diyen Ergülen, sanatın insan ilişkilerinden doğduğunu belirtti. 

Aşkın devrimin ön koşulu olduğunu ifade eden Ergülen, "İçerisinde aşkın, cinselliğin geçmediği bir sanat eseri olabilir mi? İnsan aşık olmayacaksa dünyaya neden geliriz?" diyerek sanatın ve yaşamın ayrılmaz bir parçası olarak aşkı işaret etti.

Bu anlamlı buluşmada, sanatın, müziğin ve şiirin bir araya geldiği etkinlikte toplumsal dönüşüm için sanatın vazgeçilmez olduğu bir kez daha vurgulandı.

Editör: ALİ ERAY ÇELİK