Akşam Yemeğinde Buluştular Akşam Yemeğinde Buluştular

Hopa’da 7 senedir esnaflık yapan Ali Zaim Yılmaz, artan maliyetler nedeniyle esnafların zor durumda olduğunu belirtti.
Kira, çalışan sigortaları ve iş yerindeki masraflar ile birlikte geçinmekte zorluk çektiklerini vurgulayan Yılmaz, Esnaf Sanatlarlar Odasından alınan kredilere faiz yaşanmasıyla birlikte esnafın kepenk kapatma noktasına geldiğini dile getirdi.
Geçmiş yıllarda ticaretin daha yoğun olduğunu kaydeden Yılmaz, “Daha önceden işler daha güzeldi. Burada açtığım iş yerinde daha önceden doksanlardaki veya doksanın sonlarındaki ticareti bulamadım. Son 7 senedir ben burada işletmeciyim gerçekten çok zor durumda her şey. Hayat pahalılığı insanları bitiriyor. Sigorta var hayatımızda çalışanlarda kısıtlamaya gidiyorsun daha önceden böyle şeyler yoktu. Çünkü çok cüzi bir miktardı önceden, şimdi gerçekten çok zor durumdayız. 7 tane sigortalı eleman çalıştırıyordum şuanda iki tane çalıştırmak zorundayım. 
Kiralar yükseldi, serbest piyasada yüzde onluk olan kira sözleşmeleri şuanda yüzde elli çünkü vatandaş istediği fiyata alabiliyor. Özellikle öğrenci olarak çalışan çocuklarımızın devlet tarafından kuaför sektöründe ödenen paraları kesildi. Son bir buçuk senedir çırakların ödemelerini kestiler” dedi.
Bay ve bayan kuaför dükkanını işleten Yılmaz, önceden bir sakal traşı fiyatı ile dört tane çorba içtiğini fakat şimdilerde bir sakal traşı fiyatı ile bir çorba bile içemediğini vurgulayarak sitemde bulundu. 
Artan maliyetlerin esnafı zora soktuğunu bu nedenle esnaflara destek gerektiğini söyleyen Yılmaz, yetkililere şu sözlerle seslendi; “Aldığımız kolonya, jilet, makyaj malzemesi, kozemetik ürünlerde yüzde beş yüz artan fiyatlar var. Bundan dolayı biz çok zor durumdayız. Özellikle makyaj bölümünde fazlaca artış var. Bir ruja 700 lira verilen bir işletmecilikte ne kazanılabilir? Bütün esnaf olarak konuşayım kiralar arttı, elektrikler arttı, elemansızlık var. Hopada kuaför sektöründe gerçekten eleman yok herkes yurt dışına gidiyor. Oranın ekonomik kazancı daha iyi olduğu için. Eskiden insanlar sakal bırakmazdı artık insanlar sakal uzatıyor. Eskisi gibi değil insanlar bir yanda modaya uyduğu için eskisi gibi rağbet olmuyor. Memur kesimi kestiriyor ama bunların dışında traş olan yok. 
Bundan 3 sene önce sakal traşını ben 20 liraya yaparaken ben dört tane çorba içebiliyordum. Bugün sakal traşı yapıyorum bir tane çorba içemiyorum. Bu kadar hayat pahalılığı var. 
Yetkilere sesleniyorum bize yardım etsinler. Hopada turizm, sarp sınır kapısı olmasa  Hopa aç! Esnaf sanatkarlardan aldığımız krediye  25 bin lira ödediğim ücreti 29 bin liraya çıkmış. Vatandaş gerçekten isyanda. Böyle giderse bizde kapatıp yurt dışına gideceğiz.”

Editör: AYŞE ÖZDER