ARHAVİ

Halk Madeni İstemiyor

Cengiz İnşaat’ın ihalesini aldığı maden projesi, vatandaşların tepkisiyle karşılandı. Vatandaşlar "Maden yapılırsa bizim gidecek başka bir yerimiz yok" karşı olduklarını dile getirdi.

Abone Ol

Cengiz İnşaat’ın sahibi olduğu Eti Bakır tarafından 1930,92 hektarlık alanı kapsayan ve 10 köyü içine alacak maden arama ihalesi, bölge halkının tepkisini çekti. HES'lere (hidroelektrik santrallerine) ve maden ocaklarına karşı olan vatandaşlar, "Benim yerim yurdum burası ve terk edecek yerim yok" diyerek protesto etti.

Arhavi’de yapılmak istenen maden projesine karşı olan vatandaşlar, yaşam alanlarını korumak için direnmeye kararlılar. Bölge halkı, çevreyi ve tarım alanlarını korumak adına mücadelesini sürdürecek.

Arhavi’den Havva Öziskender, maden projesine karşı çıkarak, "Buraya madeni protesto etmeye, geçmişimi ve ailemi kurtarmaya geldim. Ben 30 yıl çalıştım emekli oldum. Atalarım Arhavi'de yatıyor ve bu maden yapılırsa bizim gidecek başka bir yerimiz yok. Gürcistan’a mı gitmemizi istiyorlar? Ben istemiyorum. Atalarımın toprağını kimseye vermeyeceğim. Mehmet Cengiz'e, Limak'a, Kolin'e verecek hiçbir şeyimiz yok. Karadeniz’i doldurmamalarını istedik, yine de doldurdular. Artık yeter, inin sırtımızdan" dedi.

Tarım Alanları Tehdit Altında

Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldız, tarım alanlarının maden çalışmalarıyla tehdit edildiğini belirterek, "Bölgemiz coğrafi olarak zor bir bölge ve en büyük tarım girdimiz çaydır. Önce çayda sorun başladı, şimdi de tarım alanlarımızda maden araması yapılacağı duyuldu. Buna tepki göstermek için buradayız" dedi.

82 yaşındaki Yılmaz Yıldız Bayrak ise, "Bu yörenin çocuğuyum ve Türkiye’nin hayatta kalacak tek yeşillik bölgesi burası. Doğanın yok edilmesini seyrediyoruz. Ülkenin hiçbir yerinde yeşillik kalmadı, sadece mezarlıklarda var. Doğayı yok eden insanlara selam olsun" diyerek tepkisini dile getirdi.

Çevresel Riskler ve Sağlık Endişeleri

Arhavi Doğa ve Yaşam Derneği Kurucusu Fahrettin Şivil, altın madenlerinin çevresel risklerine dikkat çekti. "Altın siyanürsüz çıkarılamaz. Havuzlar yapılacak ve yer altı çalışmaları sırasında siyanür sızacak, ağır metaller suya karışacak. Bu ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan dereler dışında bir kaynağı yok" dedi.

Vatandaşlar Direnecek

İlhan Gürkan ise, "Bu yaştan sonra nereye gideyim? Ülke yukarıdan bombalanamaz ama alttan bombalanıyor, madenler bizi alttan bombalayacak. Bu nedenle madenlere karşıyım ve zaten HES’lere karşıyım" ifadelerini kullandı.