ARHAVİ

Halk Maden Aramasına Karşı Ayakta

Arhavi'de bölge halkı, hidroelektrik santral (HES) ve taş ocağı projelerine karşı verdiği mücadelelerden sonra şimdi de maden ocağına karşı direniyor

Abone Ol

Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu Eti Bakır, 1930,92 hektarlık alanı kapsayan ve 10 köyü içerisine alacak maden arama ihalesini kazandı. Ancak Arhavi sakinleri ve köylüler bu duruma tepki göstermek için sokaklara döküldü.

Saat 11.00'de Balıklı köyünden başlayan yürüyüş, aşırı yağışa rağmen geniş katılımla gerçekleşti. Köy halkının yanı sıra maden ihalesi içerisinde yer alan diğer köylerden de katılımcılarla büyüyen yürüyüşte, "Köyümüzde maden istemiyoruz", "Arhavi bizimdir, bizim kalacak", "Direne direne kazanacağız" gibi sloganlar atıldı.

Arhavili yurttaşlar, Cengiz Holding’e verilen maden ruhsatlarının derhal iptal edilmesini talep ediyor. Lazca "İstemiyorum" anlamına gelen "Vaminon” Hareketi adıyla bir araya gelen köylüler, maden ruhsat alanındaki köylerden Arhavi merkeze doğru "Cengiz Arhavi'ye giremeyecek" sloganları eşliğinde yürüdü. Yürüyüş sırasında "Toprak istiyoruz, su istiyoruz, maden falan istemiyoruz" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları yankılandı.

Güvercinli, Tepeyurt, Yukarışahiner, Aşağışahiner, Şenköy, Kestanealan, Derecik, Büçe, Ulukent ve Konaklı köylülerininde katıldığı yürüyüşte, bölge halkı Karadeniz insanının hiddetinden korkulması gerektiğini belirterek, "Biz köyümüzde maden istemiyoruz. Buranın güzelliğinin farkındayız ve asla kaptırmayız. Cerattepe bize örnek oldu. Cengiz oradan çıkmak zorunda kaldı, burada da başaramayacak" mesajını verdi.

Arhavili yurttaşlar, "Suyumuzu ve toprağımızı kirletecek, tarım alanlarımızı yok edecek maden sahasına dur diyoruz. Dedelerimizin yıllarca çalışarak bize açtığı bu toprakları ve tarım alanlarını kimseye teslim etmeyeceğiz. Bu güzel yerleşim yerinin madenle talan edilmesine asla izin vermeyeceğiz" diyerek kararlılıklarını dile getirdiler.

Arhavi'deki bu direniş, bölge halkının doğal güzelliklerine ve yaşam alanlarına sahip çıkma mücadelesinin en yeni örneği olarak tarihe geçti. Arhavili yurttaşlar, seslerini duyurmak ve maden arama çalışmalarını durdurmak için mücadelesine devam edeceklerini belirtti.