Gazzeli akademisyen ve gazeteci yazar Dr. Zahir Elbek, Artvin’de gerçekleştirdiği konuşma ile katılımcılara unutulmaz bir deneyim sundu.
Gazzeli konuk Dr. Zahir Elbek, ailesinden onlarca kişinin hayatını kaybettiğini belirterek onurlu bir direnişin nasıl yapıldığını ve Müslümanların bu olaylar karşısında nasıl tavır takınmaları gerektiği konusunda etkileyici bir sunum gerçekleştirdi.İHH Artvin Şube Başkanı Osman Delibaş, konferansın açılış konuşmasında, Filistin ve özellikle Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekerek, Artvin’den yapılan yardımlar hakkında bilgi verdi. Delibaş, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün burada insanlığın en temel değerlerinden biri olan adalet ekseninde bir araya geldik. Gazze’de yaşanan insan hakları ihlallerini anlatmak ve farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediğimiz bu konferansa hoş geldiniz. Artvin küçük bir şehir olmasına rağmen, gönüllülerimizin desteğiyle büyük işler başardık. Sadece Gazze için 1 milyon 300 bin lira topladık ve gönderdik. 2024 yılı genelinde ise 2 milyon 100 bin lira yardım toplandı. Bunu büyük bağışçılarla değil; işçiler, esnaflar ve öğrencilerle başardık. Artvin halkının bu dayanışması bizim için çok kıymetli.” dedi.
Konferansta Gazzeli akademisyen ve gazeteci yazar Dr. Zahir Elbek de söz aldı. Ailesinden onlarca kişinin İsrail saldırılarında hayatını kaybettiğini belirten Elbek, Gazze’nin bugün taş üstünde taş kalmayan bir şehir haline geldiğini ifade ederek şu ifadeleri kullandı:
“Ben Filistinliyim, Gazzeliyim. Gazze’de doğdum, orada büyüdüm. Bugün Gazze çok üzgün, acısı çok büyük. 50 bin şehidimiz var, 90 binden fazla yaralımız var. İsrail’in saldırılarıyla hastaneler, okullar, üniversiteler, pazar yerleri, camiler ve kiliseler tamamen yok edildi. Hatta mezarlıklarımız bile bombalandı. Gazze, alan olarak küçük ama direniş açısından büyük bir yerdir.”
Elbek, Filistin halkının mücadelesinin devam ettiğini belirterek, İsrail’e karşı uygulanan boykotun büyük önem taşıdığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Boykot çok etkili bir yöntemdir ve İsrail ekonomisine büyük zarar vermektedir. Filistin halkı, dünya çapında uygulanan boykotlar sayesinde manevi destek görüyor. Katliam 10 aydır sürüyor, ancak biz umudumuzu kaybetmemeliyiz. Boykota devam etmeliyiz. Boykot sadece ekonomik değil, aynı zamanda moral açısından da büyük bir destektir. Filistinliler dünyanın dört bir yanında kendileriyle dayanışma içinde olan insanları gördükçe umutlarını kaybetmiyorlar. Direnişimiz, sadece silahla değil, bilinçle ve dayanışmayla da sürüyor.”
Elbek konuşmasında Gazze’nin sadece acılarla değil, aynı zamanda büyük bir kültürel ve tarihi mirasa sahip olduğunu da vurguladı.
“Gazze inanılmaz güzel bir şehir. Küçük bir alanı kaplasa da içinde büyük bir ruh taşıyor. İnsanlar burada sadece hayatta kalmak için değil, yaşamak ve direnmek için var. Gazze’de üniversiteler vardı, hastaneler vardı, kültürel mirasımızı koruyan yapılar vardı. Ancak İsrail’in saldırılarıyla bunların çoğu yok edildi. Ama Filistin halkı, tarihine ve kültürüne sahip çıkmaya devam edecek. Biz asla teslim olmayacağız.” ifadelerini kullandı.
Konferansa katılan Artvinli vatandaşlar, Filistin halkıyla dayanışma içinde olduklarını belirterek, Gazze’de yaşanan zulme karşı farkındalık oluşturmanın önemine dikkat çektiler. Katılımcılar, Elbek’in anlattıklarından çok etkilendiklerini dile getirerek, bu tür etkinliklerin devam etmesi gerektiğini söylediler.Dr. Zahir Elbek Kimdir?
-1984 yılında Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı’nda doğdu.
-Lisans ve yüksek lisans eğitimini Gazze İslam Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde tamamladı.
-2004 yılının başından itibaren Gazze’de çeşitli uluslararası gazetelerin muhabiri olarak çalıştı.
-Gazze, Kudüs ve Batı Şeria’da yayım yapan Filistin gazetesi Er-Risale’nin baş editörü olarak görev yaptı.
-İşgalci İsrail güçlerinin Gazze’nin doğusuna düzenlediği bir kara saldırısı sırasında gazetecilik görevini yaparken işgalci İsrail ateşi sonucu yaralandı.
-El-Aksa İntifadası’nda ve Gazze’ye yönelik önceki İsrail saldırılarının çoğunda gazetecilik görevini ifa etti.
-Gazze’deki devam eden soykırımda ailesinden 16 şehit olmuş.
-2020 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden gazetecilik alanında üstün başarıyla doktora derecesi aldı ve kısa bir süre akademisyen olarak çalıştı.
-Al Jazeera’nın Türkiye’deki ofisinde 5 yıl boyunca gazeteci olarak görev yaptı.
-Hâlihazırda Dr. Elbek, Londra merkezli uluslararası gazete El-Arabi El-Cedid’te gazeteci yazar olarak çalışıyor.
-Ankara’daki Filistin Diplomasi Merkezi’ne başkanlık ediyor.
-Türkiye’deki Filistinli Gazeteciler Birliği'nin başkan yardımcılığını yürütüyor.
-Türk gazetelerinde birçok makalesi yayımlandı ve Filistin meselesini konuşmak için Türk televizyon kanallarında sürekli konuk ediliyor.