Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak, fındık üreticilerine yönelik olarak Aralık ayından Mart ayına kadar olan dönemde fındık bahçelerinde yapılması gereken bakım ve hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bu dönemlerde fındık ağaçlarının sağlıklı ve verimli bir şekilde verim alınması için önemli detayları aktardı.
Yıldızbayrak, Aralık ayında fındık dallarının sağlıklı gelişimini desteklemek için budama yapılabileceğini ve bahçedeki verimi artırmak için kök ve dip sürgünlerinin temizlenmesi gerektiğini dile getirdi. Gübreleme konusuna da değinen Yıldızbayrak, “Fosforlu ve potaslı gübrelerin verilmesi önerilir. Kireç ve çiftlik gübresi kullanımı toprağın zenginleşmesine katkı sağlar. Toprağın bellenmesi ve kozalakların toplanması önemlidir. Fidan çukurları açılarak dikim işlemleri yapılabilir” dedi
Ocak, Şubat ve Mart ayında yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Yıldızbayrak, “Ocak ayında Çiftlik gübresi ile fosforlu ve potaslı gübreler uygulanabilir. Budama işlemleri ve kök, dip sürgünü temizliği devam eder. Yeni fidanlar için çukurlar açılarak dikim gerçekleştirilir. Kozalakların toplanması sürdürülmelidir. Şubat ayında ise Çiftlik gübresi uygulanabilir. Bahçede budama ve kök, dip sürgünü temizliği yapılmalıdır. Fidan çukurları açılarak yeni fidanlar dikilebilir. Virgül kabuklu biti kış ilaçlaması yapılmalıdır. Mart ayında ise Azotlu gübrenin yarısı bu ayda kullanılır. Budama ve kök, dip sürgünü temizliği devam eder. Virgül kabuklu biti kış ilaçlaması tekrarlanabilir. Fındık yaprak deleni ve fındık filiz güvesi için ilaçlama, ayın ilk yarısında yapılabilir. Bu dönem boyunca fındık bahçelerinde yapılacak düzenli bakım ve ilaçlama işlemleri, ürün verimliliğini artırarak sağlıklı bir hasat elde edilmesine yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.