ARHAVİ

“Fidan Dikim Zamanı Geldi”

Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak, fidan dikim sezonunun başladığını duyurdu. Fidan dikimi için en uygun zamanın Kasım ve Mart ayları arasında olduğunu belirtti

Abone Ol

Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak, fidan dikim sezonun başladığını duyurdu.

Yıldızbayrak, sonbaharda yaprakların dökülmesiyle başlayan sürecin ilkbahara kadar devam ettiğini ifade etti. Bu dönemde fidanların, köklerini güçlendirerek yaz mevsimine daha az kayıpla ve sağlıklı bir şekilde geçiş yapabildiklerini kaydetti.

Başkan Yıldızbayrak, tüplü fidanların her mevsimde dikilebileceğini ancak bu fidanların sulanmaya ihtiyaç duyduğunu belirtti. Buna rağmen, en iyi dikim zamanının yine Kasım ve Mart ayları arasındaki dönem olduğunu vurguladı. Bu zaman diliminin, bitkilerin doğal döngüsüne uygun olarak gelişmelerini sağladığını ve çevresel stres faktörlerini en aza indirdiğini belirtti.

Fidan dikimi için uygun zamanları değerlendirmenin, sürdürülebilir tarım uygulamaları açısından önemli olduğuna değinen Yıldızbayrak, doğru zaman ve yöntemle dikilen fidanların uzun vadede verimli ve sağlıklı bir bitki örtüsü oluşturulmasına katkı sağladığını açıkladı.

Fidan seçimi hakkında bilgi veren Yıldızbayrak, “1 veya 2 yaşındaki genç fidanlar toprağa daha çabuk uyum sağladığı için öncelikli tercih olmalıdır. Tercih edilecek fidanların sertifikalı olması, saçak köklerinin iyi gelişmiş olmasına dikkat edilmelidir. Gözleri uyanmaya başlamış fidanlar tercih edilmemelidir. Toprak hazırlığında ise fidan dikim öncesi toprak hazırlığı yapmak bitkinin gelişimi için önemli bir kriterdir. Eğimli arazilerde suyun akıp gitmesini önlemek ve fidanın yeterli suyu alması için su tutma hendekleri açılmalıdır. Düz arazilerde su birikintisiyle oluşan kök çürümelerinin önüne geçmek için su tutan yerlerde tahliye kanalı açılmalıdır. Fidan çukuru ve dikiminde ise fidan çukuru ne kadar derin olursa o kadar iyidir bunun sebebi ise köklerin daha derine inerek daha çok besin kaynağı ve minerale ulaşmasıdır. Toprağın alt kısmı her zaman nemli olduğu için fidan su ihtiyacının bir kısmını buradan karşılamaktadır. İdeal fidan çukuru derinliği 80 cm çapı ise 60 cm olmalıdır. Çukurun yaklaşık 25 cm altını fidan harcı ile doldurulmalıdır. Bu harca %70 toprak, %15 yanmış gübre,%15 leonordit katılması büyük oranda fayda sağlayacaktır. Fazla gübre kullanımı köklerin yanmasına sebep olur. Fidan bu harcın üzerine yerleştirilerek üzeri toprakla doldurup kökleri hava almaması için sıktırılmalıdır.

Fidanın aşı bölgesinin yaklaşıp 10 cm yukarda kalmasına dikkat edilmelidir. Diktiğimiz fidanı gövdeyi fazla sıkmayacak şekilde bir değneğe bağlayarak olumsuz hava koşullarına karşı eğilmesini veya kırılmasını önleyebiliriz. Yaklaşıp bir yıl sonra gövdeyi boğmaması için ipi çözüp atmalıyız. Fidan çevresine 60-70 cm havuz yapılarak can suyu verilmesi fidanın ilk andaki gelişimi için hayati öneme sahiptir. Malçlama ise genç fidanların köklerini soğuktan ve sıcaktan korumak için malçlama önemlidir. Malç toprağın güneş almasını engelleyecek şekilde kalın olmalıdır (10-15 cm ). Malç için daha sonra çürüyüp gübreye dönüşebilen ekin ve ot sapı, kuru yaprak, talaş, ağaç kabuğu kullanılabilir. Malç ot çıkışını engeller ve toprağın nemli kalmasını sağlar. Ayrıca fidanlara ilk yıldan şekil budaması yapmak gerekir. Bunun sebebi ise taze olan dallar yarasını daha kolay kapatır” ifadelerine yer verdi.