26 Mart Epilepsi hastalığı farkındalık günü nedeni ile Murgul Devlet Hastanesi Başhekimi Serkan Aydın, epilepsi hastalığı hakkında bilgi vererek tedavi sürecini aktardı.

Kakao, Stres Sırasında Tüketilen Yağlı Yiyeceklerin Olumsuz Etkilerinden Koruyabilir Kakao, Stres Sırasında Tüketilen Yağlı Yiyeceklerin Olumsuz Etkilerinden Koruyabilir

Farkındalık günlerinin insan hayatına etkisinden bahseden Aydın, insanların bilinçlenmesi noktasında farkındalık ayının önemli olduğunu vurgulayarak “Birçok sağlıkla bağdaştırdığımız özel günler var bunlardan bir tanesi de bugün 26 Mart Epilepsi Farkındalık Günü. Bugünün açığa çıkma nedenlerden bir tanesi epilepsi hastalarının toplumda ayrışmaması onlarında yine toplum ile hak ettikleri değerleri görmeleri maksadı ile toplumun bu konuda bilinçlenmesi amacı ile açığa çıkmış bir gün” dedi.

Epilepsi hastalığının halk arasında daha çok sara adı ile bilindiğini kaydeden Aydın, epilepsi hastalığının nöbetler ile birlikte ortaya çıktığını aktardı. Bilinç değişikliği, anlamsız bakışlar ve kasılmalar neticesinde meydana geldiğini dile getirerek “Herhangi bir nedene bağlı, beynin normal elektriksel aktivitesini bozulmasından kaynaklı oluşan bir durum. Biz genelde epilepsi hastalarının nöbetler ile seyrettiğini görürüz. Bu nöbetlerin türleri olabilir bunlarda bilinç değişikliği bazen anlamsız bakışlar, dalmalar veya bir takım kas hareketleri gibi farklı şekillerde meydana gelebiliyor. Bunlarla birlikte de epilepsi hastalığının tanısı konulabilir” diye konuştu.

Epilepsi hastalığının ilaçlar ile tedavi edilebildiğini fakat tek ilacın yeterli olmadığı durumlarda farklı tedavi seçeneklerinin uygulandığını kaydeden Aydın, “Hipokratın kitaplarında epilepsi hastalığından bahsedilir. Bu kadar eski bir hastalık varken bunca yıl tedavisinde de tabi ki tıp dünyası uğraşmış ve şuan gayet iyi aşamada. Genel de biz kronik hastalıklarda olduğu gibi bunda da ilaç tedavisi ile tedavi edilebilen bir durum. Aslında buradaki tedavi nöbetsiz bir dönem oluşturmak yani nöbet geçirmesini engellemek. Hastalarımızın yaklaşık yüzde sekseni tek ilaç ile düzenlenebiliyor. Yüzde yirmilik bir kesime bazen tek ilaç yeterli gelmeyip ekstra birkaç ilaç kullanması veya farklı tedavi seçenekleri olan cerrahi ve benzeri gibi seçenekler uygulanabilir. Ancak baktığımızda bugün epilepsi hastalarının yüzde sekseni tek bir ilaç ile düzenli kullanımda tedavi olabiliyor. Normal günlük hayatını devam ettirebilir” dedi.

Epilepsi hastalığında düzenli tedavinin ve tedavide uyumun önemli olduğunu ifade eden Başhekim Aydın, “Düzenli tedavi çok önemli tabi tedavide önce kişinin bu hastalığı kabullenmesi gerekir ki bunu bütün hastalıklar için söyleyebilirim. Hastalığını kabullenip tedavi aldıktan sonra noröloji ekibi tarafından düzenlenmiş bir tedavisi olmalı ve düzenli kontrollerine gitmeli. Dikkat edildiğinde hayatı etkilemeyen ancak dikkat edilmediği taktirde ciddi bir şekilde kişiye zarar verebilecek neticeleri olan bir hastalıktır. Burada en önemli şey kişinin kendi tedavisine uyumu ve kendi hekiminin yönlendirmelerine dikkatli uyması. Maalesef ki toplumda çoğu hastalıkta olduğu gibi epilepsi hastalarına karşı da bazen damgalama ile karşı karşıyayız. Bunun neticesinde de epilepsi hastası olan insanlar bunu gizlemek zorunda hissediyorlar kendilerini. Bazen de aslında bulgular olmasına rağmen çok farkında olmadığı için ya da toplumda kötü bir konuma kendilerini düşürmemek için bir hekime başvurmayabiliyor. Bu günün en büyük amacı da bunun farkındalığını insanlara iletmek” ifadelerine yer verdi.

Editör: AYŞE ÖZDER