ARTVİN

Endüstri ve Örgütsel Psikoloji nedir?

Endüstri ve Örgütsel Psikoloji, psikoloji içinde uygulamalı bir disiplindir. Endüstri, iş ve örgütsel psikoloji (IWO), uluslararası alanda daha geniş bir küresel terimdir

Abone Ol

Bu disiplin, işle ilgili insan davranışı bilimidir ve psikolojik teorileri ve ilkeleri, çalışma yerlerindeki kuruluşlara ve bireylere ve bireyin iş yaşamına daha genel olarak uygular. Bu alandaki psikologlar Bouldel Modeli ile eğitilir. Bir kurumun başarısını, çalışanlarının genel sağlık ve refahının yanı sıra performansını, motivasyonunu, iş memnuniyeti ve iş güvenliğini eliştirerek katkıda bulunurlar. Bir endüstriyel psikoloji psikoloğu, çalışanların davranışları ve tutumları ve bunların işe alım uygulamaları, eğitim programları, geri bildirim ve yönetim sistemleri yoluyla nasıl geliştirilebileceği konusunda araştırmalar yapmaktadır.

Konu hakkında detaylı açıklamalarda bulunan Psikolog Tunas Merttürk Endüstiri Psikoloji ve Örgütsel Psikoloji hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

Merttürk yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı;

“Örgüt Psikologları kişilerin refahı, mutluluğu, sağlığı ve kişisel verimliliği üzerinde çalışmalar yapmakta ayrıca bu kişilerin çalıştığı ortamların sürdürülebilirliği, büyümesi ve verimliliği açısından çalışmalar yapmaktadır. Örgüt Psikologları ya kurum ve kuruluşlara dışarıdan ya da kurumun içinde insan kaynakları departmanında; Motivasyon arttırıcı eğitimler, liderlik, takım çalışması, mülakat teknikleri, performans geri bildirim verme gibi alanlarda eğitim vermeleri mümkündür.

Örgütsel psikologlar süreçlere daha araştırmacı bir bakış açısıyla yaklaşır. Oluşan herhangi bir durumun, insan ve grup psikolojisi kapsamında hangi sebeplerden ötürü oluşabileceğine dair yaklaşımlar geliştirir ve sorgular. İnsan kaynakları çalışanları ise daha çok rutin iş süreçlerini gündelik şekliyle, kurallar ve yönetim perspektifinden uygular. Yani iş ve örgüt psikologları daha çok bir danışman şeklinde, insan kaynakları çalışanları ise profesyonel bir süreç sorumlusu çalışan olarak işlerin devam ettirilmesinden sorumludur.

Endüstriyel Psikologlar işe alım ve kariyer yönetimi araçlarını geliştirir, aday bir üst pozisyon için ne kadar hazır, hangi genel yetenek sınavı uygulanmalı, hangi kişilik envanteri uygulanmalı, ne tarz eğitimler almalı gibi sorulara cevap bulur. İşe alınacak kişinin iş uyumunu yakalayabilmekle ilgili işe alım, eğitim, gelişim, iş analizi, performans yönetimi gibi konulara odaklı yani insan kaynakları departmanında görülen unvanlara ve yapılan işlerle çok fazla benzer yanı bulunmakta. Farklı olarak işe alım ekibi, eğitim gelişim ekibi, ödüllendirme ekibi vardır, bunlarla biraz ilgilenir. Örgütsel Psikologlar ise biraz daha liderlik, grup çalışması, organizasyonun gelişimi için çalışanları nasıl destekleyebiliriz, motivasyon, ekip çalışması gibi konulara yönelir.”

Ali Eray ÇELİK