HOPA

Emekliler İmza Kampanyası Başlattı

Tüm Emeklilerin Sendikası Hopa, Borçka, Kemalpaşa temsilcileri emekli maaşların yeniden düzenlenmesi için Hopa’da imza kampanyası düzenledi

Abone Ol

Tüm Emeklilerin Sendikası Hopa, Borçka ve Kemalpaşa şubesi emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi için imza kampanyası başlattı.

Hopa, Kemalpaşa ve Borçka temsilcileri Hopa Meydanından emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi için imza standı açtı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği stantta toplanan imzaların TBMM’ye gönderileceği belirtildi.

23 Mayıs Perşembe günü TBMM’ye gönderilecek olan imza kampanyası ile birlikte 25-26 Mayıs tarihlerinde Fatsa ve Ankara’da da miting gerçekleştireceklerini kaydettiler.

İktidara seslenen Tüm Emeklilerin Sendikası, mücadelelerinde kararlı olduklarını bu nedenle emek ve emeklilerin mücadelesinde yeni bir tarih yazılacağını söylediler.

Tüm Emeklilerin Sendikası Borçka temsilcisi Selahattin Sancak Şahin, Hopa Temsilcisi Saim Aydın, Kemalpaşa temsilcisi Fikret Altunkaya ortak bir basın açıklaması gerçekleştirerek bütün emeklilere çağrıda bulundular.

“Safları sıkıştıralım ve tüm emeklilerin sendikası örgütlenelim” diyen temsilciler basın açıklamasında şu ifadelere yer verdiler; “Bugün egemenlerin dayattığı öğretilmiş çaresizliğin tarihin çöp sepetine atıldığı gündür. Bugün yaşamımızı, başkalarının yani bir avuç vicdansızın insafına bırakılamayacağını dosta düşmana kanıtlama günüdür. Bugün kulluğa, açlığa ve sefalete isyan günüdür. Bugün ölüm sınırında bir yaşam değil, insanca yaşam için ayağa kalkma günüdür. 10 milyon insanın açlık sınırının yarısı kadar bile olmayan maaşlara mahkum edildiği vicdansız bir iktidarla karşı karşıyayız. Yaklaşık 2,5 milyon memur emeklisi, daha bir yıl önce emekli olduğunda maaşının yüzde 75'ni alırken, şimdi yüzde 50'sini dahi alamıyor. EYT’li arkadaşlarımızın bir bölümü güya emekli edildi. Onlarda en dipten maaş alıyor. İşe bir gün sonra giren, bir gün önce girenden 17 yıl sonra emekli oluyor. Bu nasıl adalettir? İktidarı defalarca uyardık”

"Bu maaşlarla yaşanmaz"

İktidara taleplerini bir kez daha hatırlatan temsilciler “Birileri beyler, paşalar gibi yaşarken aklımıza hayalimize gelmeyecek kadar lüks hayatlar sürerken, bu ülkenin her taşına ter dökmüş emeklileri açlıkla sınamak hangi vicdana sığar. Bu mudur sosyal devlet? TÜİK güya enflasyonu ölçüyor. Hangi kalemleri baz alındığını açıklamayan bir kuruma inanmak mümkün müdür? Zaten kimse de inanmıyor. Ülke ekonomisi her yıl belli ölçekte doğal olarak büyüyor. Peki bu büyümeden, yani refah payından emekliler, çalışanlar neden yararlandırılmıyor? 2008 yılında uygulamaya konulan sözde SGK reformu olmasaydı, şimdi en düşük emekli maaşı 25. 000 lira olacaktı. Yani hükümet hiç bir şey yapmasaydı en düşük emekli maaşı bugünün 2,5 katı olacaktı. İktidar asgari ücretlilere Temmuz'da zam yapılmayacağını ilan etti. Peki Temmuz'dan 31 Aralık'a kadar hiç bir şeye zam yapılmayacağını da ilan etmelidirler. Ama yapamazlar. Çünkü bizde biliyoruz, onlarda biliyor ki; ikinci yarıyılda başta enerji olmak üzere birçok mal ve hizmete art arda zamlar yapacaklardır. Daha 10 gün önce otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yüzde 42 ile yüzde 60 oranlarında zam yaptılar. Bu iktidarın öngördüğü hiç bir enflasyon tahmini tutmamıştır. Yine tutmayacaktır. Bunu iktidar da biliyor.

Bile bile emeklileri yok saymaktan geri durmuyorlar. Bizde tıpkı 31 Mart'ta olduğu gibi kimleri yok sayacağımızı göstereceğiz. 2008'de uygulamaya sokulan "SGK reformu" terk edilmelidir. Bu yasa kaldırılmalı ve memurlara verilen seyyanen zam bütün emeklilere verilmelidir. Böylelikle en düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenecek şekilde kademelendirilmelidir. Bir ev kirasının 15-20 bin lira olduğu bir ülkede, emekli maaşları kiraları karşılamıyor. Bir bardak çay içmekten imtina etmek zorunda kalan emekliye sabrı tavsiye etmek en hafif tabiri ile vicdansızlıktır zalimliktir. Temmuz ayında kök maaşlar üzerine enflasyon farkı öngörülen enflasyon üzerinden artış yapacaklarını söylüyorlar. Biz biliyoruz ki, 10 milyon emekli ya hiç zam alamayacak. Memur emeklilerimiz Temmuz'da yüzde 5-6 Aralığında eksik zam alacaklardır. Yani emeklilere yine sürünmek reva görülüyor. Bayram geliyor. Bayram ikramiyesi 3 bin lira. Harçlık bile değildir. Oysa bayram ikramiyelerinin makul bir düzeye çıkarılmasını çok defa seslendirdik. Bayram ikramiyeleri yılda 4'e çıkarılmalı ve en az asgari ücret düzeyinde olmalıdır. İntibak yasası çıkarılmalıdır. Eşit koşullarda çalışmış, biri, birkaç yıl geç emekli oldu diye hak gaspına uğruyor. Bu hiç adil değildir. Düzeltilmelidir Sağlık kolay erişilebilir olmalı ve her türlü sağlık hizmetinde katkı payı kaldırılmalıdır. Karnını doyuramayan emekli özel hastanelere nasıl gidebiliriz ki? Dahası niye gidelim ki? Sendikalarımıza kapatma davaları geri çekilmeli ve sendikalarımız tanınmalıdır. 3600 ek gösterge mağdurlarının mağduriyeti giderilmelidir. Sandık emeklilerine de bayram ikramiyesi verilmelidir. Bütün emeklilere çağrımızdır: Safları sıkıştıralım ve tüm emekliler sendikasında örgütlenelim.”