Artvin Devlet Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından Dünya El Hijyeni Günü çerçevesinde farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı kuruldu.
2005 yılı itibariyle 5 Mayıs Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya El Hijyeni Günü’’ olarak kabul edildi. Bu kapsamda her yıl el hijyeninin önemini tüm insanlara ve sağlık çalışanlarına hatırlatmaya yönelik farkındalık çalışmaları yapılmaktadır.
Düzenlenen etkinlikte “Doğru el yıkama’’, ‘’el hijyeni sağlama teknikleri’’ anlatılarak ve uygulamalı kontroller yapılarak sağlık çalışanları ve vatandaşlara el hijyeni konusunda farkındalıklarının artırılması hedeflenmektedir. 

Çapraz Bağ ve Menisküs Yaralanmaları Çapraz Bağ ve Menisküs Yaralanmaları

el2
Amaçlarının farkındalık oluşturmak olduğunu ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Ünsal Bağın, burada yaptığı açıklamada, el hijyeninin önemine değindi. 
Bağın, “El yıkama aslında bizim gündemimizdeki en önemli konulardan bir tanesidir. Çünkü üst solunum yolu enfeksiyonu, ishalle seyreden bulaşıcı hastalıkların önlenmesi, hastanede dirençli enfeksiyonların önüne geçilmesi açısından el yıkamak oldukça önemlidir. Bu konuda farkındalık yaratmak için el yıkama günlerinde stant oluşturuyoruz.” dedi. 
Stantta el yıkama sonrasında yeterli ovalamayı tespit etmek üzere kullanılan bir cihaz ile hastalara el yıkamanın önemi gösterildiğini kaydeden Bağın,  “Mikropların el yıkamakla uzaklaştırıldığı ve bulaşıcı hastalıkların ne kadar azaldığını bize gösteren bir cihaz ile vatandaşlara farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Figürlerle el yıkamanın öneminden, el yıkamada kullanılan adımlardan bahsediyoruz. Dezenfektan ve ıslak mendil ikram ediyoruz.” şeklinde konuştu.

el3
Eller nasıl yıkanmalı?
El yıkamada özellikle dikkat edilmesi gereken hususun ‘süre’ olduğunu ifade eden Bağın, ellerin nasıl yıkanması gerektiği hakkında bilgi verdi. 
Vatandaşları ellerini yıkanırken parmak aralarını, tırnak altlarını, ellerin üstünü ve el bileklerini yıkamayı unutmamaları konusunda uyaran Bağın, ellerin nasıl yıkanması gerektiği hakkında şunları söyledi:
“Saat ve takılar çıkarılır ve giysilerin kolları sıvanır. Sabun kullanmadan önce eller su ile ıslatılır. Eller, bilekler ve parmaklar sabun iyice köpürünceye kadar ovuşturularak en az 20 saniye yıkanır. Parmak araları, parmak uçları, avuç içi ve parmak üstleri iyice temizlenir. Bileklerden başlanarak eller, parmaklar ve avuç içi iyice durulanır. Kurulama işlemi için mutlaka kağıt havlu kullanılır. Musluk ellerin kurulandığı kağıt ile kapatılır. Kurulama kağıdı elle çöpe dokunmadan, çöp kutusuna atılmalıdır.” 

el4

el5

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT